Americanii vor sa introduca sisteme de bruiaj anti-SMS la volan

Americanii vor sa introduca sisteme de bruiaj anti-SMS la volan
  • ComSonics a realizat radarul anti-SMS
  • Tehnologia poate fi folosita abia peste cativa ani
  • Mai multe accidente sunt produse de citirea SMS-urilor decat de vorbitul la telefon
Distribuie pe Facebook

In unele tari este interzisa folosirea telefonului pe timpul conducerii in totalitate. Asta inseamna ca nu ai voie sa vorbesti la el dar nici sa-l folosesti ca sa trimiti SMS-uri. Este dovedit insa ca scrierea sau citirea unui SMS cand conducem prezinta un risc mult mai mare de accidentare ca vorbitul la telefon. Asa s-au nascut idei de a introduce niste sisteme de bruiaj pe sosea care sa blocheze telefonul.

Asa cum radarul depisteaza viteza cu care circula un automobil, asa se pare ca vom fi detectati in viitor daca trimitem SMS-uri de la volan. Ideea celor de la ComSonics este de a realiza in viitor un sistem care sa fie pozitionat pe autostrazi sau in masinile de politie si care sa blocheze trimiterea si primirea SMS-urilor. Momentan, ei au realizat un dispozitiv sub forma unui pistol de radar care, odata indreptat spre o masina, blocheaza undele emise de telefon.

Insa aceasta lupta impotriva celor care folosesc telefonul este abia la inceput. Pentru ca, desi tehnologia exista si poate fi folosita, are cateva probleme majore. De exemplu, sistemul nu poate identifica daca telefonul este folosit de sofer sau de alti pasageri care au voie sa-l foloseasca dupa bunul plac, pentru ca nu conduc. Mai mult, unele legi nu permit bruiajul undelor telefonice si nici interventia asupra unei convorbiri. Asadar, pana sa vedem un asemenea sistem produs la scara mare, mai avem de asteptat.

Pe langa factorul legal care interzice citirea continutului mesajelor, momentan exista mai multe impedimente ce nu pot face din produsul celor de la ComSonics un produs vandabil. Pe viitor, sisteme asemenatoare ar trebui sa functioneze in permanenta pe drumurile aglomerate sau pe cele de mare viteza si sa blocheze, pana intr-o zona cu viteza mica, primirea mesajelor. Adica doar sa le intarzie putin pana cand masina ajunge intr-o zona sigura.

Cert este ca in ziua de azi, cand te uiti la semafor in stanga si in dreapta, multi soferi vorbesc la telefon, citesc sau trimit mesaje. Indiferent ca e vorba de SMS-uri, de chat-ul de pe Facebook sau de WhatsApp, odata cu aparitia telefoanelor inteligente, soferul este tot mai predispus la a-si lua ochii de la trafic, moment in care riscul de a se produce un accident din cauza neatentiei creste exponential. O solutie viabila pentru aceste probleme este insa citirea automata a SMS-urilor, astfel incat soferul sa nu-si ridice ochii ci sa asculte continutul lor.

Distribuie pe Facebook
mai multe