Au trecut 40 de ani de cand Mercedes si Bosch au inventat ABS-ul. Ce spuneau nemtii despre acest sistem in 1978

Au trecut 40 de ani de cand Mercedes si Bosch au inventat ABS-ul. Ce spuneau nemtii despre acest sistem in 1978
  • Au trecut patru decenii de cand Mercedes a prezentat ABS-ul
  • Sistemul de anti-blocare a franelor a debutat pe S-Class W116
  • Acesta a fost bagat pe lista cu dotari standard din 1992
Distribuie pe Facebook

Alaturi de airbag-uri si centura de siguranta, sistemul de antiblocare a franelor (ABS) reprezinta una dintre cele mai importante inventii in domeniul sigurantei auto.

Nelipsit de pe masinile din ziua de astazi, sistemul de antiblocare a franelor a fost prezentat pentru prima oara in urma cu exact 40 de ani, in perioada 22 - 25 august, de catre Mercedes si Bosch.

Cateva luni mai tarziu, chiar inainte de sfarsitul lui 1978, tehnologia respectiva a fost instalata si pe primul automobil de serie, onoarea revenindu-i generatiei W116 a limuzinei de lux S-Class.

Inainte de inventarea ABS-ului, pastrarea controlului directiei in timpul franarii de urgenta reprezenta o adevarata provocare, mai ales in conditiile in care suprafata de rulare era una alunecoasa.

Prin intermediul unui brosuri de acum 40 de ani, Mercedes descria sistemul de antiblocare a franelor ca "utilizand un calculator pentru a monitoriza viteza de rotatie a fiecarei roti in timpul franarii".

"Daca viteza scade prea repede (ca atunci cand are loc franarea pe o suprafata alunecoasa) si exista riscul ca roata sa se blocheze, calculatorul reduce automat presiunea aplicata franelor".

"Roata accelereaza din nou si presiunea aplicata franelor creste din nou, astfel franand roata. Acest proces este repetat de mai multe ori intr-un interval de doar cateva secunde", mai spuneau nemtii.

Montata pe primul automobil de serie chiar inainte de sfarsitul lui 1978, tehnologia respectiva a devenit optionala pe fiecare model de pasageri de la Mercedes intr-o perioada de doar doi ani.

Sistemul de antiblocare a franelor a ajuns in 1981 si pe lista cu dotari disponibile contracost a vehiculelor comerciale, iar din octombrie 1992 s-a mutat in echiparea standard a produselor din Stuttgart.

Sistem ABS

Sistem ABS

Sistem ABS

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 23 August 2018