Cu aceasta tehnologie, acvaplanarea este de domeniul trecutului. Cum functioneaza

Cu aceasta tehnologie, acvaplanarea este de domeniul trecutului. Cum functioneaza
  • Dezvoltat de Italdesign, Bosch si Easyrain
  • Foloseste jeturi de apa pentru a combate acvaplanarea
  • Au echipat un model de serie cu acest sistem
Distribuie pe Facebook

Aquaplaning Intelligent System (AIS) este o tehnologie dezvoltata de Italdesign, Bosch si Easyrain a carei rol este de a combate fenomenul de acvaplanare.

Acvaplanarea este responsabila de producerea a zeci de mii de accidente in fiecare an, soldate chiar si cu pierderi de vieti omenesti.

Italdesign, Bosch si Easyrain s-au implicat acum in lupta pentru a face masinile si mai sigure si au inventat un sistem inovator care ii permite automobilului sa evite fenomenul de acvaplanare. Numele tehnologiei este Aquaplaning Intelligent System, sau AIS pe scurt.

Sistemul detecteaza pierderea aderentei (asociata cu acest fenomen) cu ajutorul unor senzori si a unui software special. Intr-o fractiune de secunda pulverizeaza un jet de apa in fata rotilor, rolul acestuia fiind de a indeparta stratul de apa in exces pe care anvelopele nu il pot disipa.

In acest fel, pneul are din nou contact cu asfaltul, iar soferul redobandeste controlul volanului.

Cele trei companii au echipat un model de serie cu acest sistem. In urma testelor s-a observat o imbunatatire a performantelor masinii cu 35% in linie dreapta si cu 30% in viraje.

Pe viitor, aceasta tehnologie ar putea echipa masini de toate felurile, de la unele conventionale pana la cele cu sistem autonom de condus.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 22 Februarie 2021