De ce conduc cu Uber diferite categorii de oameni?

De ce conduc cu Uber diferite categorii de oameni?
  • Nicolae are 66 de ani si e pensionar
  • Vlad are 22 de ani si e student la Politehnica
  • Ionut are 33 de ani si nu are loc de munca
Distribuie pe Facebook

Uber castiga din ce in ce mai mult teren si in Romania, mai exact in Bucuresti, primul oras la nivel national care ofera acest serviciu de ridesharing. I-am intrebat pe cativa soferi de ce au ales sa devina soferi Uber, ce fac cu banii si ce inseamna chestia asta pentru ei.

Nu te-ai astepta ca in Bucuresti sa gasesti soferi Uber de toate felurile si de toate varstele. Dar iata ca sunt, ceea ce ne bucura foarte mult. Am dat peste soferite tinere care ne-au "livrat" cu zambetul pe buze la destinatie, am dat peste baieti tineri cu studii superioare, dar am dat si peste soferi trecuti de prima tinerete care au devenit parteneri Uber si sunt foarte fericiti. Pe toti i-am intrebat aceleasi lucruri, incercand sa ne lamurim ce "ii pune in miscare":

  • De de conduceti cu Uber?
  • Ce alte motivatii (pe langa cea materiala) mai aveti?
  • Ce faceti cu banii (ceva diferit de a cumpara paine si altele de zi cu zi)?
  • Ce inseamna concret Uber pentru dumneavoastra - in afara de o sursa suplimentare de venit?

Nicolae (66 ani, pensionar):

1) Sunt pensionar, am masina pentru care fie ca o folosesc sau nu, platesc impozit si RCA, revizia tot trebuie sa o fac la 18 luni cel mult (ei zic la 12, dar cum eu merg cam 6000 km pe an, nu o fac asa repede). Deci doar pentru ca masina sta in fata blocului, platesc niste taxe si niste bani care dintr-o pensie de 878 lei pe luna se simt imediat. Mi-a spus baiatul de Uber, auzise de ei si i-a folosit aproape zilnic cat a fost in America, la New York. Am fost, am vazut prezentarea, mi-a luat putin pana sa ma obisnuiesc cu "smarfonul" si cu aplicatia, dar acum zici ca fac asta de cand ma stiu.

2) Imi place ca oamenii de la Uber au avut incredere in mine si n-au tinut cont de faptul ca sunt pensionar si ca nimeni altcineva in Romania nu ma mai angajeaza. Cei care ne-au facut prezentarea si ne-au invatat sa folosim aplicatia erau tineri si cu toate astea au avut multa rabdare cu mine. Cel mai mult imi place ca pot sa ies dimineata devreme de la 06:30 in oras (in fiecare zi la 05:00-05:15 ma trezesc), conduc pana la 10:00-11:00 si apoi vin acasa, ma culc cateva ore si apoi daca vreau pot sa mai ies iar. Nu-mi impun ei cand sa ies sau cand sa stau acasa, daca nu am somn pot sa stau in fiecare zi de la 2 dimineata, si credeti-ma, la varsta mea e ceva sa poti sa-ti faci toate tabieturile...

3) Primele luni au fost sa ne completam un pic veniturile - eu cu sotia nu depasim 2000 lei pe luna din pensii si incercam din cand in cand sa mai punem cate ceva deoparte sa le dam si nepotilor (avem 5 nepoti de la 2 copii) si ei sunt lumea noastra acum. Cel mai mult am vrut ca de Craciun in 2015 sa ii trimitem pe 2 dintre ei care sunt gemeni - fata si baiat - la Disney si asta sa fie cadoul lor de Craciun. Din ce puneam noi deoparte din pensie nu i-am fi trimis la Disney nici in 3 ani, dar cu un plus de castig de la Uber avem sanse sa reusim pana de Craciun, anul asta. Parintii isi vor asigura singuri costurile, dar ii ajuta ca platim noi pentru cei mici.

4) Pentru mine a insemnat o alta viata in afara de iesit zilnic la piata si uitat tot timpul la televizor acasa - ajunsesem sa ma simt inveninat de tot ce se vehiculeaza acum la televizor, de toata politica si murdaria care se vand acum pe toate posturile. Uber inseamna ca iau multi tineri cu masina si ii duc in ritmul meu mai incet, dar pe toti ii duc in siguranta, aproape toti sunt amabili si ma intreaba cum ma descurc si daca imi e greu, unii apreciaza ca desi am un Logan il tin curat tot timpul si ca miroase bine inauntru si unii mi-au dat si sugestii de ce radio sa imi cumpar ca sa poata veni ei cu stick-ul lor "UZB" si sa-si puna muzica lor.

Simt ca fac si eu ceva si nu sunt asa "expirat" cum te crede societatea odata ce ai iesit la pensie.

De ce conduc cu Uber diferite categorii de oameni?Nicolae, sofer Uber in BucurestiDe ce conduc cu Uber diferite categorii de oameni?Vlad, sofer Uber in Bucuresti

Vlad (22 ani, student la Politehnica)

1) Sunt student venit din Baia Mare, am avut noroc sa vin la pachet la Bucuresti si cu masina - nu e Mercedes, dar imi fac treaba de minune cu ea (are un 206 diesel din 2006). Politehnica nu e cea mai permisiva facultate in ceea ce priveste timpul liber, dar si atunci cand il am, prefer sa fac ceva productiv decat "s-o frec".

2) Sincer, cand esti venit in Bucuresti cu numere si accent de Maramures si la facultate ai multi infumurati si fitosi, e mai greu sa-ti faci un cerc nou de cunoscuti, daca nu neaparat de prieteni.

3) Strang banii sa-mi iau o chitara de bass si nu de orice fel, e una de vreo 3000 lei.

4) Inseamna o super socializare, inseamna ca am reusit pe bune sa-mi fac o mini gasca de prieteni chiar de aici, din Bucuresti si sincer... a inseamnat inclusiv ca am cunoscut o fata draguta care mi-a luat numarul :) inca nu m-a sunat, dar cine stie... Aaa, si am inceput sa stiu si eu cum e cu Bucurestiul asta, ce si pe unde este si sa ma orientez.

De ce conduc cu Uber diferite categorii de oameni?Ionut, sofer Uber in Bucuresti

Ionut (33 ani, somer)

1) O fac pentru ca alta sursa de venit nu am, prima oara cand am auzit de asta m-am gandit ca "i-auzi, sa fiu si sofer de taxi in Bucuresti, asta mai imi lipsea", dar nevoia te invata ca orice munca cinstita e buna si iti aduce bani, deci am incercat sa fac si asta. Masina nu am, dar o folosesc pe a tatalui, care oricum o tine in fata blocului 5-6 zile pe saptamana, eu ii achit impozitul, RCA-ul si jumatate din revizii si restul imi ramane mie. Nu as putea sa zic ca intr-un an fac bani sa-mi cumpar masina mea, dar pot sa ma intretin singur si sa fiu independent de parinti in perioada asta mai grea din viata.

2) Ce mi-a placut de la inceput este ca iti da o independenta, clientii te trateaza cu un fel de respect care te face si pe tine la randul tau sa te comporti altfel, sa ai o abordare civilizata si sa incerci sa fii dragut. Se suie zilnic in masina si oameni suparati si frustrati, unii mai trantesc usa ca nu le pasa, dar de genul asta sunt putini, majoritatea e din categoria buna.

3) Pana la inceputul verii a fost putin diferit, am strans bani ca sa imi achit din datoriile acumulate la parinti de cand nu am mai avut nici ajutorul de somaj, dar apoi a venit vara si am facut asa: cum strangeam bani cat sa pot sa plec si la mare macar 2-3 zile, plecam. Am fost din iunie pana acum de vreo 4 ori :) Nu ma duc in Mamaia, dar am destul cat 2-3 zile sa stau intr-un loc curat unde sa mananc si bine si sa ma relaxez.

4) Cel mai mult imi place ca la mine in masina ajung foarte multe categorii de oamenii - cu tot felul de profiluri, de la studenti pana la oameni de afaceri destul de mari si importanti care folosesc Uber-ul de cand a aparut in Bucureti. Unora imi permit sa le mai zic ca sunt somer si ca ma pricep la asta si la asta, pe altii ii las in gandurile lor ca se vede cand sunt ingrijorati si cu mintea departe. Am avut chiar si doua interviuri in cateva luni rezultate doar de pe urma condusului cu aplicatia, dar inca nu au fost potrivite pentru ce imi doream eu... E drept ca poate ar trebui sa mai renunt si eu la pretentiile mari si sa ma adaptez la ce ofera piata.

Daca vrei si tu sa devii partener Uber, completeaza acest formular si vei fi contactat de companie!

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 15 August 2015