HUDWAY: Cum sa te bucuri de Head Up Display in masina ta (indiferent de marca si model)

HUDWAY: Cum sa te bucuri de Head Up Display in masina ta (indiferent de marca si model)
  • Un dezvoltator rus a creat o aplicatie care-ti echipeaza masina cu un Head Up Display
  • Aceasta poarta numele de HUDWAY si este disponibila momentan numai pentru iPhone
  • Aplicatia isi propune sa reduca numarul victimelor implicate in accidentele pe timp de ceata
Distribuie pe Facebook

Sistemul de pozitionare globala este de departe una dintre cele mai mari si mai importante inventii din istoria omenirii, aceasta tehnologie putand face in anumite momente chiar si diferenta intre viata si moarte.

Spre deosebire de altele, sistemul de pozitionare globala este o tehnologie relativ noua, acest proiect devenind complet operational abia acum aproximativ doua decenii. De data si mai recenta este adoptarea acestei tehnologii de catre intreaga populatie, sistemul de pozitionare globala regasindu-se insa, in prezent si fara vreun fel de cost suplimentar, la dispozitia tuturor celor care se bucura de un receiver GPS.

Drept urmare, este aproape imposibil sa nu fi folosit vreodata un sistem de navigatie. Iar daca vorbim de cele regasite la bordul masinii, stim cu totii cat de inconfortabile pot fi in unele momente. Mai ales atunci cand te afli la volan, in miscare, si esti nevoit sa arunci o privire (sau, chiar si mai rau, sa te apleci de la volan!) tocmai in partea inferioara a consolei centrale pentru a vedea cum decurge traseul.

Exista insa si o solutie pentru a rezolva aceasta mica neplacere. O solutie care se numeste Head Up Display si care presupune afisarea directiilor, dar si a altor informatii vitale la nivelul parbrizului. Pentru un Head Up Display insa, doritorii trebuie sa scoata din buzunar cateva sute, poate chiar mii de euro. Iar partea proasta este ca acest Head Up Display se regaseste in cea mai mare masura doar in echiparea optionala a unor automobile premium pe care nu si le poate permite oricine.

Si atunci, care este pana la urma rezolvarea cea mai ieftina? Pai, in schimbul a cateva sute de lei, exista numeroase magazine bucuroase sa-ti vanda cate un sistem de navigatie dedicat, care poate fi atasat la nivelul parbrizului, deasupra consolei centrale. Acum, exista insa o solutie si mai ieftina. Sau, mai bine zis, o solutie care nu costa aproape... nimic.

Vorbim mai exact de HUDWAY, o aplicatie creata de un dezvoltator rus, care foloseste smartphone-ul pentru a-ti transforma parbrizul intr-un soi de Head Up Display. Aplicatia este disponibila in AppStore in mod gratuit si nu necesita cunostinte avansate pentru a o putea folosi. Intr-o alta ordine de idei, tot ce trebuie sa faci este sa intri in program, sa setezi traseul de care ai nevoie (aplicatia foloseste hartile Google), iar apoi... iar apoi nu mai trebuie decat sa pozitionezi iPhone-ul chiar in dreptul parbrizului si, ca prin magie, masina ta s-a ales cu tehnologia Head Up Display!

De asemenea, ca meniul sa fie complet, pe langa directia pe care trebuie sa o urmezi interesanta aplicatie iti mai indica si viteza cu care te deplasezi, distanta pana la urmatoarea curba sau chiar portiunile de drum unde trebuie sa incetinesti. In plus, curbele periculoase sunt semnalizate cu nuanta rosie, iar internetul nu este impetuos necesar pentru a utiliza HUDWAY.

Exista insa, din pacate, si cateva dezavantaje. La acest moment, aplicatia HUDWAY este disponibila exclusiv in AppStore, ceea ce inseamna ca numai posesorii de terminale iPhone se vor putea bucura de serviciile sale. Din fericire insa, dezvoltatorul rus afirma ca o versiune pentru telefoanele mobile cu sistemul de operare Android va fi lansata in cursul lunii februarie a anului viitor.

Dar acesta este doar un simplu detaliu. Nu de alta, dar cel mai mare inconvenient legat de HUDWAY este faptul ca aplicatia poate fi folosita numai in conditii de iluminare slaba. Drept urmare, aceasta poate reprezenta o alternativa viabila la sistemul de navigatie traditional numai atunci cand afara se intruneste una dintre urmatoarele conditii: ceata, ploaie ori ninsoare din abundenta sau noapte.

Speram insa ca timpul va rezolva si aceasta problema, iar aplicatia HUDWAY va deveni mult mai performanta decat este ea acum. Nu de alta, dar are un potential imens in a salva numeroase vieti prin eliminarea neatentiei si a distragerii provocate de sistemul de navigatie traditional. In plus, poate reprezenta un adevarat ajutor pentru condusul pe timp de ceata, aproximativ 350 de oameni murind in fiecare zi, la nivel planetar, din cauza conditiilor scazute de vizibilitate.

Asadar, acestea fiind spuse, iata si filmuletul de prezentare al HUDWAY. Aplicatia poate fi descarcata de AICI si ardem de nerabdare sa aflam parerea ta cu privire la acest "Head Up Display mobil".

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 5 Noiembrie 2013