Premiera: FERRARI 250 GTO recunoscut drept " opera de arta" care nu poate fi reprodusa in vreun fel

Premiera: FERRARI 250 GTO recunoscut drept " opera de arta" care nu poate fi reprodusa in vreun fel
  • Recunoscut ca fiind o opera de arta
  • Decizia unui tribunal comercial din Bologna
  • Nu mai poate fi reprodus sau imitat in vreun fel
Distribuie pe Facebook

Un tribunal comercial din Bologna a catalogat legendarul Ferrari 250 GTO drept "o opera de arta" care nu poate fi reprodusa sau imitata in vreun fel. Aceasta decizie vine dupa ce brand-ul de la Maranello a inregistrat o plangere.

Probabil una dintre cele mai dorite masini din toate timpurile, Ferrari 250 GTO este totodata si cea mai valoroasa masina de serie produsa vreodata. Asta dupa ce un exemplar s-a vandut anul trecut in luna august cu suma impresionanta de 48.4 milioane de dolari, la licitatie.

Ferrari a produs 36 de exemplare originale intre anii 1962 si 1964 si absolut toate au fost confectionate manual. Tocmai de aceea se spune ca fiecare este unic: ba unul are o usa mai mare decat cealalta, ba ca motorul unuia dezvolta mai multi cai putere decat al altuia si tot asa.

Ferrari 250 GTO

La momentul lansarii, un 250 GTO costa 18.000 de dolari insa in 1978 pretul a depasit 120.000 de dolari. In 1984 s-a ajuns la 500.000 de dolari si doi ani mai tarziu s-a atins milionul de dolari. In urma cu sapte ani, pretul unui exemplar depasea deja 35 de milioane de dolari.

Acum, o companie din Modena planuia sa construiasca mai multe replici ale legendarului GT iar pentru asta a depus o cerere de recunoastere a design-ului si a drepturilor de proprietate intelectuala. Numai ca Ferrari a intrat rapid pe fir si s-a adresat unui tribunal comercial din Bologna.

Ferrari 250 GTO

Instanta tocmai a decis ca modelul 250 GTO sa fie recunoscut drept o "opera de arta" care nu poate fi reprodusa sau imitata in vreun fel. Cu alte cuvinte, nimeni de acum incolo nu mai are voie sa dezvolte (si sa vanda) o masina care seamana cu acest model celebru.

In expunerea de motive se arata ca "liniile si elementele estetice fac modelul 250 GTO unic si, deci, o adevarata legenda automobilistica." Pentru a-si justifica decizia, instanta a invocat si numeroasele premii si recunoasteri pe care le-a primit Ferrari-ul 250 GTO de-a lungul timpului.

Ferrari 250 GTO

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 27 Iunie 2019