Senzorii de presiune in pneuri, obligatorii la orice model de la 1 noiembrie 2012

Senzorii de presiune in pneuri, obligatorii la orice model de la 1 noiembrie 2012
Asa cum s-a intamplat si cu sistemul ESP, care a devenit obligatoriu la orice model auto lansate in ultima vreme, iata ca Uniunea Europeana obliga producatorii sa mai instaleze in orice versiune standard inca un mijloc de siguranta. E vorba de senzorii care monitorizeaza presiunea in pneuri.
Distribuie pe Facebook
Reglementarea europeana a fost anuntata din noiembrie 2010, ca un amendament la regulamentul numarul 64 de siguranta rutiera, privind rotile de rezerva, pneurile run-flat si sistemele de monitorizare a presiunii din pneuri.
Conform reglementarilor europene, de la 1 noiebrie 2012, orice model nou lansat pe piata auto din Europa va fi nevoit sa aiba in dotarea de baza un sistem de monitorizare a presiunii in anvelope. Model nou inseamna o masina dezvoltata si lansata oficial pe piata incepand cu aceasta data.

In trecut, UE a mai obligat producatorii sa aiba cateva elemente de siguranta pentru toate masinile: sistem ABS, airbagurile frontale si sistemul ESP.

Producatorii de masini nu au avut nimic de obiectat la aceasta noua masura de obligativitate, deoarece un sistem cu 4 senzori de presiune nu este foarte costisitor. Chiar si asa, in prezent este doar o masura optionala.

Daca de la 1 noiembrie anul curent masura este valabila doar pentru modelele noi, din anul 2014 va fi obligatoriu ca orice masina ce iese pe usa oricarei fabrici, fie el model nou sau vechi, sa aiba un asemenea sistem. De exemplu, masinile lansate mai demult care se vor bucura de un facelift.

Masura UE este justificata prin diverse studii, care arata ca sistemele de monitorizare a presiunii din pneuri cresc gradul de siguranta in trafic, dar contribuie si la reducerea consumului de combustibil. Este de asteptat ca numarul de accidente cauzate de folosirea gresita a pneurilor, sau a starii precare a acestora sa scada cu 15%.

Distribuie pe Facebook
mai multe