Astazi pilotul Marin Dumitrescu implineste 96 de ani!

Astazi pilotul Marin Dumitrescu implineste 96 de ani!
  • BMW 328 este automobilul cu care a facut cariera
  • Dumitrescu a fost rival pe circuit cu Petre Cristea
  • Marin Dumitrescu a fost decorat de Presedintie in 2012
Distribuie pe Facebook

Primul automobil care a marcat imaginea sportiva a marcii BMW a fost legendarul BMW 328. Marin Dumitrescu este unul dintre pilotii romani care au facut sa straluceasca acest model pe circuit la inceputul anilor ‘50 si care, dupa o cariera de peste 30 de ani, pastreaza inca o amintire speciala pentru BMW 328. Marin Dumitrescu implineste astazi, 19 ianuarie 2015, 96 de ani.

Cariera lui Marin Dumitrescu in motorsport a inceput imediat dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial in competitiile de motociclism, la clasa de 125 cmc, unde obtine un titlu de campion national. Ulterior, acesta demareaza un proiect de curse de viteza pe circuit cu modele Jeep modificate.

La sfarsitul anului 1947, in urma unei initiative care ii este atribuita lui Jean Calcianu, sunt aduse la lumina si reconditionate o serie de modele de competitie din perioada interbelica si astfel se pun bazele unui nou campionat de viteza pe circuit. Sustinut de mentorul Artur Strijek si inginerul Petre Iscu, Marin Dumitrescu construieste in Uzinele Vulcan doua modele performante de competitie pe baza BMW 328 si participa cu succes in fata unor nume consacrate ale vremii, precum Petre Cristea, Jean Calcianu sau Alexe de Vassal. Primul dintre acestia, Petre Cristea, era deja unul dintre cei mai de succes piloti romani din istorie, cu o victorie in Raliul de la Monte Carlo (cu un Ford V8) si o serie de succese internationale la bordul unui BMW 328 care au culminat cu victoria din 1939 pe Nürburgring, in fata echipei de uzina BMW.

Marin Dumitrescu

In fata acestei concurente remarcabile, una dintre cele mai importante victorii obtinute de Marin Dumitrescu este la cursa de viteza in coasta de la Sinaia, din 1950. Acesta este de altfel si subiectul unui film de scurt metraj din cadrul #BMWStories: „Cursa vietii mele”, film realizat de echipa EvLSkillZ si MotorsportNews.ro.

Dupa intreruperea curselor de viteza de catre regimul comunist, Marin Dumitrescu a fost unul dintre pionierii raliului romanesc. Intr-o cariera care se intinde pe mai bine de 30 de ani si o gama variata de competitii, de la cursele de motociclism pana la raliu, a acumulat peste 30 de titluri de campion. Utlimul titlu a fost obtinut chiar in anul de retragere, 1976, cu un model Dacia - Campion National Clasa VI in campionatul de viteza in coasta.

Pentru intreaga activitate, Marin Dumitrescu avea sa fie decorat de Presedintia Romaniei in 2012 cu Ordinul National Serviciul Credincios, rang de Cavaler.

LA MULTI ANI!

Distribuie pe Facebook
mai multe