Cand pasiunea era mai importanta ca moartea: Le Mans 1955 - au murit 84 de oameni dar cursa a continuat

Cand pasiunea era mai importanta ca moartea: Le Mans 1955 - au murit 84 de oameni dar cursa a continuat
  • 120 de oameni raniti
  • 84 de persoane decedate, inclusiv un pilot
  • Mercedes s-a retras, desi era in frunte
Distribuie pe Facebook

Cea mai mare tragedie din motorsportul mondial a avut loc pe 11 iunie 1955 la cursa de 24h de la Le Mans. Acolo, in urma unui acrosaj, doua masini au intrat in public, luand vietile a 84 de oameni. Cu toate astea, competitia a continuat pana la final.

Va spuneam in materialul amplu despre tragedia din 1955 de la Le Mans, ca aceasta a fost cea mai mare tragedie din lumea sportului cu motor. Acolo va aratam toate detaliile cursei si a tragediei, dar si automobilele implicate. E vorba de un Jaguar si un Mercedes-Benz, cel din urma ajungand in flacari in mijlocul unei tribune in care erau inghesuiti sute de oameni. Acolo au murit 84 de oameni si alti 120 au fost raniti.

Dincolo de acest dezastru pus pe baza inghesuielii si a slabelor masuri de protectie, nicidecum pe seama pilotilor, foarte interesanta este acum, la peste 60 de ani de la eveniment, sa realizam atitudinea acelor vremuri cu privire la pasiunea pentru viteza. Si asta deoarece accidentul a avut loc in turul cu numarul 35, adica destul de timpuriu in cadrul celor 24 de ore, dar, cu toate astea, masinile ramase in concurs nu s-au oprit deloc din concurat.

Daca vreti sa stiti de-a fir a par toata povestea acestui incredibil accident, cum s-a produs si ce nume celebre au fost implicate, iti recomandam sa citesti articolul scris de noi acum cativa ani. Cu siguranta, daca iubesti viteza si sporturile cu motor, o sa-ti faca mare placere, dar te va arunca si intr-o vreme in care singurele masuri de protectie ale pilotilor care alergau cu 300 km/h erau o casca subtire de piele si niste ochelari.

Mai jos ti-am pregatit un film documentar despre cursa Le Mans din 1955 format din 5 clipuri scurte de la British Pathe. In total, in doar 30 de minute, vei putea intra in atmosfera curselor de altadata. Te vei alatura mirosului, vitezei si cavalerismului demult apus. De exemplu, dupa ce au vazut numarul victimelor, echipa Mercedes-Benz si-a retras masinile ramase care se aflau in fruntea clasamentului. Si i-au rugat si pe cei de la Jaguar sa faca la fel, in semn de respect pentru cei ucisi. Insa Jaguar a refuzat si au castigat cursa...

Prima parte

A doua parte

A treia parte

A patra parte

A cincea parte

Distribuie pe Facebook
mai multe