Editie de Centenar: 10 tampenii (furaciuni) pe care le-a facut Romania cu privire la industria auto

Editie de Centenar: 10 tampenii (furaciuni) pe care le-a facut Romania cu privire la industria auto
  • ARO Campulung
  • Privatizare Petrom
  • Uzina Autobuzul
Distribuie pe Facebook

Se apropie Centenarul. Dar tara noastra nu prea are cu ce sa se laude la 100 de ani dupa ce a devenit Romania. Prostiile si furturile au culminat in perioada post-decembrista. Iar acum avem parte de aceiasi oameni care au pus industria pe butuci. Industria auto a fost un segment care a suferit din cauza incompetentei si lacomiei politicienilor de ieri si de azi ce reprezinta tara noastra.

Uzina ARO Campulung

Unul din cele mai mari "tunuri" frauduloase din istoria industriei auto romanesti a fost realizat de PSD, in timpul guvernarii Nastase. In 2003, Romania vinde pentru o suma ridicol de mica de numai 180.000 de dolari, 68% din ARO Campulung unei companii din Brazilia condusa de John Perez. Nastase si ai lui din PSD ai vremii si-au luat spaga si au dat cea mai mare uzina specializata de fabricarea de vehicule de teren din Europa pe bani de nimic. In momentul in care John Perez a vandut tot fierul din uzina si a obtinut zeci de milioane de dolari, fara sa investeasca nimic, asa cum era invoiala, statul roman l-a protejat si nu l-a tras la raspundere, dupa care mii de oameni au ramas fara locuri de munca si ARO a devenit istorie.

10 tampenii

Oltcit Craiova

Oltcit a aparut in 1976, cand Citroen a demarat un parteneriat cu autoritatile romanesti pentru construirea unor autoturisme moderne. Abia in 1981 ies pe usile fabricii din Craiova primele autoturisme cu 2 usi, fiind foarte performante si futuriste in comparatie cu masinile Dacia. Din pacate, in 1991, francezii decid sa isi retraga participatia si Romania devine singurul actionar al uzinei Oltcit care se transforma in Automobile Craiova S.A. Prostia si indiferenta statului roman au facut ca productia de masini sa mai dureze numai 4 ani, pana in 1995, cand a fost produs ultimul Oltcit care acum se numea Oltena. Liniile de fabricatie au fost vandute la fier vechi si toata productia a fost axata pe piese, in momentul in care resturile au fost preluate de Daewoo. Tot in vremea unui PSD-ist actual, Ion Iliescu, Oltcit a disparut si a devenit fabrica de piese. Mai tarziu, in alte corpuri nou-construite, s-au asamblat masini Daewoo si incepand cu 2008, privatizarea totala catre Ford duce la nasterea celui de-al doilea brand construit in Romania, dupa Dacia.

10 tampenii

Privatizare Petrom

Inainte de 1989, lucrurile erau extrem de simple: Statul avea control total. Adica Romania isi scotea singura titei, il prelucra si facea carburanti si produse petroliere, iar excesul il exporta. Nu importa absolut niciun litru de benzina sau motorina. Dupa Revolutie, ia nastere Petrom, Regia Autonoma a Petrolului, care a preluat toate activitatile de exploatare a resurselor de titei. Practic, o companie de stat se ocupa acum de extragere, prelucrare si vanzare. In 2004, in timpul guvernarii PSD conduse de Adrian Nastase, Romania isi vinde practic rezervele de titei terestre sau din Marea Neagra, printr-un proces de privatizare. Compania austriaca OMV preia drepturile depline asupra a tot ce inseamna titei, prin cumpararea a 51,01% din actiuni. De ce nu a fost in stare Statul Roman sa managerizeze singur titeiul astfel incat Romania sa nu fie nevoita sa importe? Nu stie nimeni. Specialistii spun ca azi, in 2018, daca Petrom ar fi fost companie de stat managerizata eficient, costul unui litru de benzina ar fi fost azi maximum 2,6 lei.

10 tampenii

Tractorul Brasov

Cea mai veche uzina de vehicule din Romania a fost Tractorul Brasov. Producea din 1925 avioane IAR, dupa care in 1946, dupa ce tara noastra a devenit controlata de rusi, a demarat productia de tractoare. Totul mergea ca pe roata pana in 1990. Platforma industriala avea peste 25.000 de angajati, iar Romania exporta tractoare in toate colturile lumii. In 1990 a inceput un proces de privatizare si reducere de costuri care aproape a pus uzina pe butuci: au fost necesare micsorari de personal, de costuri, iar produsele nu mai erau asa de bune. Incercarile multiple de privatizare nu s-au finalizat pentru ca politicienii romani care se perindau la putere nu cadeau de acord cu investitorii, cel mai probabil la spaga ceruta. In 1999 Tractorul este divizat in mai multe societati care sunt scoase la vanzare. Aceste societati au fost preluate fraudulos de diverse persoane acolite guvernantilor care le-au pus pe butuci, astfel incat in 2004 Tractorul producea numai 4000 de vehicule pe o platforma capabila sa construiasca anual 35.000 de unitati. In final, dupa vanzarea societatilor a fost vanduta si platforma pe care s-a facut un complex imobiliar urias.

10 tampenii

Rompetrol

Rompetrol este numele pe care il are inca din 1974 o structura de stat care se ocupa cu reprezentarea industriei petroliere romanesti pe piata externa. Practic, Romania era la acea vreme una din tarile cu cele mai mari rezerve de petrol, iar Rompetrol era o divizie care se ducea in diverse tari din orient, contra-cost pe bani grei, ca sa ii invete pe altii cum sa extraga, sa prelucreze si sa transporte petrolul. In timp ce Petrom avea tot ce inseamna sonde la nivel national, Rompetrol se ocupa de rafinare, prelucrare si transport. Dupa '89, Rompetrol este privatizata printr-o metoda ineficienta, special voit in asa fel, incat sa-i scada valoarea, profitul fiind inexistent. Practic, in 1998, cand a fost cumparata de Dinu Patriciu, sa aiba un pret cu mult sub cel real. Dupa achizitia Rompetrol de catre afaceristul Dinu Patriciu, sunt facute investitii, achizitionate doua rafinarii mari, Ploiesti si Petromidia. In 2007, afaceristul vinde pachetul majoritar pentru 2,7 miliarde de Euro. Si uite asa, o alta companie profitabila de stat e vanduta fraudulos, dupa ce e pusa pe butuci ca sa-i scada pretul de achizitie, iar ulterior vanduta cu miliarde de Euro. Privatizarea a fost facuta in timpul guvernarii condusa de Nicolae Vacaroi de la PDSR, partid ulterior transformat in PSD.

10 tampenii

Uzina Autobuzul - Rocar

Multa lume crede ca Dacia este primul brand constructor de vehicule in Romania, dar inainte au mai existat cateva. Pe langa Tractorul Brasov, a mai fost si Uzina Autobuzul din Bucuresti. Aici, inca din 1957, se construiau autobuze, camioane si dube de marfa si pasageri. Aici se construiau celebrele dubite TV, Tudor Vladimirescu, al caror nume a fost ulterior schimbat in Rocar. Evident, dupa 1990, dintr-o uzina cu mii de angajati care producea si exporta mii de vehicule in toata lumea, s-a ales praful. Dar, spre deosebire de alte companii de stat, aici incompetenta politicienilor consta in altceva, nu in privatizare. Ci in incapatanare. Uzina Rocar a inceput sa aiba un declin foarte rapid, deoarece nu mai avea comenzi si datoriile se acumulau. Angajatii ieseau in strada ca nu-si incasau salariile cu lunile, dar pe politicieni nu ii interesa. Degeaba nume mari precum DAF, Iveco, MAN, Mercedes, Volvo, Renault, Scania, STEYR PUCH, Skoda, BMC si altii si-au aratat interesul pentru achizitionarea si retehnologizarea ROCAR sau parteneriate cu acesta, deoarece guvernele din trecut ale Romaniei au zis pas: inca mai erau bani de facut de pe urma uzinei falimentare. In 2004 a inceput un proces de recuperare a terenului pe care s-a construit platforma, dupa care Rocar a disparut in istorie. Pentru ca niciun prim-ministru nu a fost interesat sa salveze mii de locuri de munca si o industrie profitabila, care, din pacate, ajunsese in 2003 sa cumuleze 43 de milioane de Euro in datorii.

10 tampenii

Achizitie Logan MCV Politie

In 2008, in timpul guvernarii lui Calin Popescu Tariceanu, a avut loc cea mai mare prosteala a romanilor. Cineva, cumva, fie din Ministerul de Interne, condus la acea vreme de Cristian David, fie din alta structura "paralela", a dat un tun de zile mari, de toata frumusetea. In 2010, Politia din Romania primea 400 de autospeciale noi marca Volkswagen Polo, complet echipate, pentru suma de 13.511 Euro cu TVA inclus. Ei bine, in 2008, acelasi Minister de Interne cumpara, printre alte vehicule, si 392 de Dacia Logan MCV pentru suma de 70.958 Euro/bucata si 449 de Logane cu 52.423 Euro/bucata. Chiar daca acele Logane erau suplimentar echipate la acea vreme cu sisteme de comunicatie si, unele (NU TOATE!!!), cu aparate radar, fata de noile Polo care aveau doar girofarurile, pretul platit din bani publici nu a putut fi justificat coerent nici pana in ziua de azi. Cum sa platesti pe un Logan MCV 70.958 de Euro??? Pai, simplu: 11.760 euro pret de baza, 47.720 euro pret dotari, 891 euro pret revizii, 10.577 euro cheltuieli leasing. Evident, smenurile s-au facut la capitolul "dotari", ca nu se pricep toti fraierii cat costa. Dar parca e cam mult 47.720 Euro pe o statie, un girofar, niste stickere si o sirena, nu?

10 tampenii

Autostrada Bucuresti-Brasov

Nu exista alegeri prezidentiale sau parlamentare in care partidele sa nu promita si sa jure cu mana pe inima ca vor face miliarde de autostrazi. Iar cea mai vehiculata si promovata este autostrada care sa lege sudul de nord, de la Bucuresti la Brasov. Momentan exista o autostrada cam neterminata de la Bucuresti la Ploiesti, dar mai departe nu prea exista decat acelasi DN1 antic... Dar numai ideea de autostrada este o frumoasa metoda de incasat bani ilegal. Pai orice guvern a facut studii de pre-fezabilitate si chiar de fezabilitata. Evident, aceste studii costa multe milioane de Euro si, in general, sunt realizate de firmele smecherilor prieteni cu politicienii. Mai o casa de avocatura din familia Sova, mai o consultanta de la Ponta si tot asa. Cu alte cuvinte, o autostrada inexistenta produce mai multi bani ca una finalizata. Poti oricand sa faci studii de pre-fezabilitate, nu te opreste nimeni. Dupa aia faci de fezabilitate. Care expira la un moment dat, asa ca faci altul. Si altul. Si tot asa... Iar aceasta autostrada inexistenta, nici macar o lopata nu a fost sapata pentru ea, suge bani de la buget ani de an in urma acestor studii inutile.

10 tampenii

Achizitia de autobuze Otokar

Ultima tampenie care implica vehiculele si banii romanesti a fost orchestrata de Gabriela Firea, primarul general al Bucurestiului. Domnia sa a organizat o licitatie pentru achizitia de 400 de autobuze care sa fie utilizate de STB. Gabriela Firea a ales drept castigator o companie din Turcia numita Otokar, respingand propunerea facuta de Mercedes-Benz si alti licitatori. Dintre toate firmele care au ofertat lotul de 400 de autobuze, fara indoiala, cel mai important nume era Mercedes-Benz, cu o istorie in spate si cu mii de autobuze date in folosinta la nivel european de multi ani, care i-au confirmat fiabilitatea. Mai mult, Mercedes-Benz a reusit sa faca o oferta de autobuze moderne, performante si dotate mai ieftine ca cele de la Otokar. Cu toate astea, Gabriela Firea a ales firma turceasca drept castigatoare. Evident, nemtii au facut contestatie demonstrand ca produsele turcesti din macar nu respecta caietul de sarcini si ca au diverse probleme, dar contestatia a fost respinsa. Cum sa alegi in 2018 niste autocare turcesti mai scumpe, in favoarea unora produse de Mercedes-Benz? Sa fie oare la mijloc o bonusare speciala din partea turcilor catre doamna Firea? Nu credem asa ceva...

10 tampenii

Autostrada Bechtel

Cea mai mare tampenie romaneasca post-decembrista si cea mai mare paguba romaneasca poarta numele de Nastase-Bechtel. Pentru ca, in 2003, Romania prin Adrian Nastase, primul ministru PSD de la acea vreme, semna un contract in valoare de 2,7 miliarde de Euro cu Bechtel, o companie americana. Aceasta se obliga sa construiasca o autostrada de 415 kilometri in Brasov si Bors in termen de 10 ani. Dar, in 2013, Bechtel finalizase numai 50 de kilometri de autostrada din cei 415 promisi... Asa ca te-ai astepta ca statul roman sa fi platit doar suma aferenta acestor kilometri, nu? Ei bine, nu chiar... Pentru ca Adrian Nastase a avut grija sa fie semnat un contract fraudulos si pagubos in acelasi timp, cu multe clauze in favoarea americanilor. Asa ca, in 2013, Romania platise nu mai putin de 1,5 miliarde de Euro pentru 50 de kilometri de autostrada, cea mai scumpa autostrada din univers, construita vreodata, de cand exista omenirea. Romania a achitat 55% din suma initiala pentru doar 10% din lungimea initiala... Afacere, sau ce? Si, cu toate astea, Adrian Nastase, pistolarul fara tinta, nu este judecat pentru acest contract pagubos...

10 tampenii

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze 10 tampenii
mai multe