Jacheta Dacian Blue si jante sport: Ce accesorii de off-road avea Dacia Duster in 1989?

Jacheta Dacian Blue si jante sport: Ce accesorii de off-road avea Dacia Duster in 1989?
  • ARO 10 se numea Dacia Duster pe piata britanica
  • Masina avea motor de Dacia 1310
  • Accesoriile erau fabricate in Anglia
Distribuie pe Facebook

Da, ai citit bine: Dacia Duster a existat si in anii '80. Era, de fapt, un ARO 10 redenumit pentru exportul din Marea Britanie. Aici, masinile romanesti se vindeau destul de bine si erau echipate cu o multime de echipamente optionale.

Foto: Volga Neagra

Asa cum Dusterul actual este disponibil prin configurator cu o multitudine de dotari, asa se intampla si acum 30 de ani in Marea Britanie. Aici, mai multi importatori care aduceau Dacia ofereau si un catalog special cu accesorii si echipamente. Interesant este faptul ca accesoriile erau ideea importatorului, pentru a face masinile romanesti mai indragite si mai usor de vandut, nu erau niste accesorii fabricate in Romania si disponibile si in tara noastra. Ci erau facute acolo pentru masinile puse pe piata in Anglia, conform sursei foto, Volga Neagra.

Dacia Duster a fost chiar si testata in 1987 de englezi, in cadrul unui versus cu Lada Niva. Era, de fapt, un ARO 10, un vehicul ieftin 4x4 cu motor de Dacie, cutie manuala, plus cutie de transfer si o sumedenie de accesorii luate de la Dacia. Era cel mai ieftin vehicul 4x4 al anilor '80, insa calitatea slaba a fabricatiei si problemele cu fiabilitatea nu l-au facut un succes pe pietele straine.

Duster 1989

Duster 1989

Catalogul britanic cu accesorii dedicate lui Duster este extrem de interesant si fascinant. Clientii aveau la dispozitie un bull-bar frontal cu protectie pentru faruri, protectii de stopuri si semnale, portbagaj de plafon, praguri laterale, perete despartitor pentru caine, ornamente la arcadele rotilor sau trapa.

Pe langa acestea, clientii mai puteau cumpara presuri dedicate, insulatie fono-absorbanta, proiectoare de ceata, huse de scaune, husa pentru roata de rezerva, jante sport, carlig de remorcare sau acoperis din vinilin pentru habitaclul cabriolet.

Duster 1989

Duster 1989

Insa cireasa de pe tort, fara doar si poate, este echipamentul de haine cu branding Dacia Duster. Pasionatii adevarati de Duster puteau sa-si cumpere o jacheta usoara, o geaca groasa de iarna sau un pulover cu guler, toate branduite cu Duster 4x4. Cu siguranta, aceste accesorii de imbracaminte sunt in ziua de azi mai rare decat masinile in sine...

Oare astazi Dacia disponibile haine care sa fie colorate in "Dacian Blue", ca acum 30 de ani? Oare Dacia are asa de multe accesorii pentru Dusterul actual? Cu siguranta nu. Dar poate ca nu ar strica sa aruncam un ochi la trecut si sa vedem ce se intampla candva, in Anglia. In acelasi timp, in Romania, cine dorea un ARO 10 astepta mult si bine, dadea spaga pentru a-l obtine mai repede si cand il primea sigur nu mergea. Produsele bune se duceau la export. Si, dupa ce ca erau mai bune, aveau parte si de un marketing mai bun.

Duster 1989

Duster 1989

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Duster 1989
mai multe