Atentie cum conduci. Amenzile rutiere s-au marit cu peste 50% de la 1 ianuarie

Atentie cum conduci. Amenzile rutiere s-au marit cu peste 50% de la 1 ianuarie
  • Punctul de amenda ar fi trebuit sa fie plafonat la 145 de lei
  • Legea a fost contestata la Curtea Constitutionala
  • Amenzile au crescut cu circa 54 de procente de la 1 ianuarie
Distribuie pe Facebook

Amenzile de circulatie au crescut cu aproximativ 54% de la 1 ianuarie. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca legea prin care valoarea punctului de amenda urma sa fie plafonata a fost contestata la Curtea Constitutionala.

Codul Rutier prevede ca valoarea unui punct de amenda reprezinta echivalentul a 10% din salariul minim brut stabilit la nivel national. Chiar daca salariul a crescut in 2019, Guvernul anterior a stabilit plafonarea valorii punctului de amenda la 145 de lei.

In 2020, salariul minim brut a crescut din nou la 2.230 de lei iar guvernul condus de Ludovic Orban a anuntat la finalul anului trecut ca va pastra aceasta plafonare si dupa 1 ianuarie.

Numai ca legea prin care valoarea punctului de amenda este plafonata la 145 de lei a fost contestata la Curtea Constitutionala de Grupul Parlamentar al PSD, astfel ca nu poate fi promulgata de presedinte si, implicit, nu poate intra in vigoare. Judecatorii Curtii urmeaza sa dezbata contestatia abia in 29 ianuarie.

Asta inseamna ca, cel putin in luna ianuarie, valoarea punctului de amenda este de 223 de lei si ca amenzile au crescut cu circa 54 de procente. Daca cea mai mica amenda era cuprinsa in 2019 intre 290 si 435 de lei, acum este de 446 - 669 de lei.

Autorii contestatiei sustin ca legea este neconstitutionala din cauza faptului ca a fost aprobata de Guvern prin asumarea raspunderii.

Distribuie pe Facebook
mai multe