Atentie, se apropie Ziua Z. Din 12 octombrie nu ai voie nici macar sa tii telefonul in mana la volan

Atentie, se apropie Ziua Z. Din 12 octombrie nu ai voie nici macar sa tii telefonul in mana la volan
  • Este interzisa tinerea in mana a telefonului in timpul condusului
  • Soferul poate sa ramana chiar si fara permis pentru 30 de zile
  • Reglementarile intra in vigoare pe 12 octombrie
Distribuie pe Facebook

Codul Rutier a fost modificat recent prin Ordonanta de Guvern pentru a-i putea "pedepsi" mai grav pe conducatorii auto care nu se pot dezlipi de telefonul mobil atunci cand sunt la volan. Noile reglementari intra in vigoare pe 12 octombrie.

In fiecare zi vedem in trafic o gramada de soferi care in loc sa fie atenti la drum, sau la ce se intampla in jurul lor, stau cu ochii in telefonul mobil. Legislatia actuala interzice, desigur, folosirea telefonului mobil in timpul condusului, dar autoritatile au decis ca nu este de ajuns.

Tocmai de aceea, Guvernul Romaniei a modificat prin Ordonanta Codul Rutier. Potrivit noilor reglementari, soferii vor fi sanctionati chiar si daca tin in mana telefonul in timpul condusului. In plus, daca sunt incalcate si alte reguli de circulatie, conducatorul auto va ramane fara permisul de conducere pentru o perioada de 30 de zile.

Si sanctiunile au fost majorate, astfel ca un sofer care a fost surprins ca tine in mana sau foloseste "un telefon mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, in timpul conducerii vehiculului aflat in miscare" va primi intre 6 si 8 puncte amenda (870 - 1.160 de lei) si 4 puncte de penalizare.

In ceea ce priveste incalcarea unei alte reguli de circulatie concomitent cu fapta de mai sus, amenda consta in 4-5 puncte (de la 580 la 727 de lei) si "suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru 30 de zile."

Ordonanta Guvernului nr. 11 a fost adoptata pe 12 august si urmeaza sa intre in vigoare pe 12 octombrie. Asadar, lasa Facebook-ul, Instagram-ul, live-urile si tot ce are legatura cu telefonul mobil atunci cand conduci si concentreaza-te la drum. Daca chiar nu te poti abtine, trage pe dreapta si goleste bateria daca asta te face fericit.

Hai, drumuri bune!

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 1 Octombrie 2019