ATENTIE, SOFERI CU MOTOARE MARI, distractia s-a terminat! De acum, vei fi obligat sa inregistrezi masina la fisc

ATENTIE, SOFERI CU MOTOARE MARI, distractia s-a terminat! De acum, vei fi obligat sa inregistrezi masina la fisc
  • ITP expirat inseamna inmatriculare suspendata
  • De acum, Fiscul anunta Politia cand s-a vandut o masina
  • Schimbarea de proprietar se face automat la DRPCIV
Distribuie pe Facebook

Pana acum erai obligat sa bagi masina la Fisc pe numele tau, adica sa o iei in evidenta, in termen de 30 de zile de cand ai cumparat masina. Insa, Politia Rutiera nu stia cand te oprea daca masina e imprumutata sau daca e a ta dar nu ai trecut-o pe numele tau. De acum, lucrurile se schimba.

Codul Rutier tocmai a primit niste modificari proaspete. Cele mai importante fiind urmatoarele: daca ai ITP expirat, masina ta are inmatricularea suspendata. La fel si daca ai cumparat un automobil si in termen de 90 de zile nu l-ai trecut pe numele tau. Cu alte cuvinte, daca pana acum cumparai o masina cu motor mare si o lasai fara sa fie bagata la un organ fiscal in evidenta, de acum inainte nu mai poti face asta.

Conform noilor modificari aprobate azi de Guvern, un vanzator scoate din evidenta de la Financiar o masina pe care o vinde, dupa care, organul fiscal este obligat ca, in termen de 5 zile lucratoare, sa notifice DRPCIV, adica directia de inmatriculari. Astfel, noul proprietar cu care a fost facut contractul de vanzare-cumparare va aparea la Politie drept nou proprietar. In Registrul national de evidenta a vehiculelor inmatriculate va figura in 30 de zile noul proprietar, indiferent daca acesta a trecut masina sau nu pe numele sau, asa ca lui ii vor veni de acum inainte amenzile de rovinieta, de exemplu.

Deci odata ce ai scos masina din evidenta, organul fiscal va notifica Politia. Daca in 90 de zile noul cumparator nu trece masina pe numele lui, acea masina primeste suspendarea de drept a inmatricularii. Asta inseamna ca daca acel cumparator care nu a inscris masina pe numele lui este prins conducand acea masina dupa cele 90 de zile legale, va fi tras la raspundere ca si cum ar conduce o masina neinmatriculata. Ceea ce reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoarea.

Scopul acestei reglementari este sa-i oblige pe soferi sa treaca masinile pe numele lor, respectiv ca tot mai multi oameni sa inceapa sa plateasca impozite la Stat. Iar suspendarea inmatricularii cand masina are ITP expirat este ca sa-i sperie pe soferi si sa nu mai circule fara inspectia efectuata.

Aceasta noua modificare este valabila pentru transcrierile de proprietate care vor avea loc de acum inainte. Asadar, toti acei soferi care conduc un automobil cu motor mare cumparat mai demult si neinscris la financiar, nu vor avea probleme. Doar daca in talon scrie ca masina a fost instrainata si au trecut peste 90 de zile de la data vanzarii, iar acest lucru este observat de agentul rutier.

Distribuie pe Facebook
mai multe