ATENTIE SOFERI! In cateva zile cresc amenzile. Care crezi ca va fi amenda minima?

ATENTIE SOFERI! In cateva zile cresc amenzile. Care crezi ca va fi amenda minima?
  • Cea mai mica amenda este de 290 de lei
  • Legea intra in vigoare de la 1 februarie 2017
  • 14.500 de lei, amenda maxima
Distribuie pe Facebook

La fel de traditionala precum inchiderea autostrazilor in fiecare iarna la prima zapada, sau ca scumpirea RCA-ului la inceput de an, incepe sa devina si cresterea amenzii de circulatie. Ceea ce, daca o gandim la rece, nu e deloc un lucru rau...

Cand creste amenda de circulatie, inseamna ca ceva bun se intampla. Mai exact, inseamna ca salariul minim pe economie creste in acest an de la 1250 la 1450 de lei, la fel si punctul de amenda. Asta se intampla de la 1 februarie 2017, adica peste cateva zile, iar un punct amenda va fi de 145 de lei, ceea ce reprezinta 10% din slariul minim.

Ultima oara amenzile de circulatie au crescut de 1 mai 2016, cand un punct amenda s-a transformat in 125 de lei fata de 105 lei, cat era pana atunci, din acelasi motiv: salariul minim pe economie crescuse de la 1050 de lei la 1250 de lei. Si cum legea este facuta in asa fel incat daca gresesti sa scoti din buzunar 10 procente din cel mai mic salariu, putem spune ca daca, printr-o minune, o sa avem la un moment dat salariul minim de 3000 de lei, o sa avem un punct-amenda de 300 de lei. Macar de s-ar intampla asta...

Cert este ca soferii trebuie sa fie atenti. De exemplu, daca nu poarta centura de siguranta sau vorbesc la telefon in timp ce sunt la volan, risca o amenda din clasa 1, adica 2 sau 3 puncte, ceea ce inseamna de acum 290 de lei. Aceasta este si cea mai mica amenda pe care o poate primi un sofer, iar in cazul in care o achita in termen de 48 de ore, va scoate din buzunar numai jumatate din aceasta suma.

Clasele de sancţiuni raman aceleasi, iar cea mai mare amenda pe care o poate primi un sofer in anumite conditii este de 100 de ori punctul de amenda, adica 14.500 de lei (numai persoanele juridice).
– clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda
– clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda
– clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda
– clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda
– clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda

Distribuie pe Facebook
mai multe