Atentie soferi! Politia Rutiera le-a pus gand rau celor care stationeaza pe trecerile de pietoni!

Atentie soferi! Politia Rutiera le-a pus gand rau celor care stationeaza pe trecerile de pietoni!
  • Soferii pot face si puscarie daca blocheaza drumul
  • Agentii de la Rutiera incep sa dea amenzi mai serioase
  • Soferii nu trebuie sa stationeze pe trecerile de pietoni
Distribuie pe Facebook

Pentru ca sunt multi soferi dobitoci care nu se gandesc nicio clipa la siguranta rutiera, inclusiv la faptul ca pot ucide involuntar oameni, cand parcheaza pe trecerile de pietoni, in al 12-lea ceas, Politia Rutiera s-a gandit sa faca o ampla actiune impotriva acestor specimene. Tarziu, dar... felicitari!

Cum poti sa ucizi oameni nevinovati cand stationezi cu masina ta pe trecerea de pietoni? Nimic mai simplu: masinile care vin nu au vizibilitate, cele parcate acopera semnele de circulatie si franeaza prea tarziu, lovind pietonii care traverseaza. Unde mai pui ca mitocania unor nu are limite si blocheaza accesul mamelor cu carucioare pentru copii sau accesul celor cu scaune pentru persoane cu dizbilitati? Prin urmare, Politia Rutiera anunta cu surle si trambite ca incepe o ampla campanie de sanctionare a tuturor soferilor care incalca legea.

Oprirea sau staționarea autovehiculelor în stațiile mijloacelor de transport în comun, pe liniile de tramvai sau în dreptul trecerilor pentru pietoni, reprezintă pentru conducătorii auto un ”obicei”, foarte des uzitat de aceștia, în deplasarea pe raza municipiului București.

Polițiștii Brigăzii Rutiere acționează zilnic pentru depistarea si sancționarea unor astfel de conducători care nu numai că încalcă normele rutiere prevăzute și sancționate de O.U.G.195/2002Rep., dar și crează un disconfort pentru ceilalți participanți la trafic.

În municipiul București marea majoritate a trecerilor pentru pietoni semaforizate sau nu, sunt dispuse la colțul intersecțiilor, iar în unele intersecții, virajul la către dreapta se face la culoarea verde intermitent a semaforului electric.

Este suficient ca un conducător auto să oprească sau să staționeze autovehiculul pe o trecere de pietoni, într-o asemenea intersecție și traficul rutier va fi perturbat existând posibilitatea ca să se producă ambuteiaje, iar pietonii sunt nevoiți să ocolească și să traverseze neregulamentar.

De asemenea, oprirea sau staționarea în stațiile de mijloacelor de transport în comun reprezintă o problemă care afectează traficul, atât a mijloacelor de transport în comun (trolee, tramvaie autobuze), cât și a celorlalți participanți la trafic, întrucât autobuzele sau troleele sunt obligate să blocheze o bandă de rulare, sau mai grav, nu pot înainta, în cazul troleelor, existând riscul decuplării de la rețeaua de tensiune.

În toate aceste cazuri conducătorii auto poartă toată responsabilitatea. Nu există scuza că nu cunosc prevederile legale, că se grăbeau, că nu au avut loc unde să parcheze.

Nu în toate cazurile, pentru staționare pe trecerea de pietoni se aplică sancțiunea contravențională. Acest lucru poate îmbrăca și latura penală, în cazul în care se blochează drumul public și se aduce atingere dreptului la liberă circulație a celorlalți participanți la trafic.

Sancțiunile prevăzute de lege pentru opriri și staționări neregulamentare se încadrează în clasa a II – a de sancțiuni respective 2 puncte amendă, un punct amenda reprezentând 125 de lei, dar și întocmirea unui dosar penal în cazul în care se blochează drumul public, precum și reținerea permisului de conducere, durata reținerii fiind stabilită prin ordonanță de către magistrați.

De la începutul anului și pană în prezent, polițiștii Brigăzii Rutiere au aplicat peste 27.460 de sancțiuni contravenționale în cazul opririlor si staționărilor neregulamentare. Dintre acestea, peste 4.720 au fost filmate iar peste 2.530 fotografiate, conducătorilor auto fiindu-le atașate înștiințări cu privire la abaterea pe care au săvârșit-o.

În următoarea perioadă, polițiștii Brigăzii Rutiere vor intensifica activitățile de depistare și sancționare a conducătorilor de autovehicule care opresc sau staționează pe trecerile de pietoni, în stațiile mijloacelor de transport în comun, pe căile de rulare a tramvaielor sau troleelor.

Aceste activități se vor desfășura pentru conștientizarea și responsabilizarea conducătorilor auto de respectare a legislației rutiere, pentru crearea unei discipline în trafic și mai ales pentru fluidizarea traficului rutier din București.

Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor de autovehicule să nu mai oprească, să staționeze sau să blocheze trecerile de pietoni sau stațiile mijloacelor de transport în comun.

Prin respectarea acestor norme rutiere veți da dovadă de responsabilitate, politețe rutieră, veți fi partenerii noștri pentru a avea un trafic fluent și civilizat, și mai ales veți contribui la asigurarea unui climat de ordine și siguranță rutieră în București.

Foto: PortalSM.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe