Atentie, soferi! Se schimba cartile de identitate ale masinilor!

Atentie, soferi! Se schimba cartile de identitate ale masinilor!
  • Noua carte va avea un cod QR
  • Codul va putea spune daca masina are kilometrii reali
  • Cartile de identitate nu necesita schimbare
Distribuie pe Facebook

Registrul Auto Roman a anuntat ca automobilele urmeaza sa primeasca noi carti de identitate. Acestea se aliniaza la standardul european si vor fi introduse in Romania incepand de acum.

Conform legii nationale de aliniere la standardele europene, urmeaza sa se schimbe cartile de identitate ale vehiculelor. Noua carte va avea cateva modificari fata de cartea actuala, acestea fiind mentiunile in campuri individuale, informatii noi si imbunatatiri legate de securizare.

Primele modificari referitoare la noile campuri individuale dedicate mentiunilor sunt: aparitia campurilor pentru tip, varianta, versiune, elemente care pozitioneaza un model de vehicul in certificatul de omologare si defineste principalele caracteristici, numarul de omologare, numarul national de registru, masa maxima tehnic admisibila, caloarea CO2. Toate acestea vor avea campuri individuale pe noile tipuri de carti.

Vor mai aparea si cateva informatii noi, cum ar fi tipul suspensiei, clasa autovehiculelor de transport persoane, masa reala e vehiculelor, distanta intre axe, sistemul de propulsie (daca masina are motor cu ardere interna, hibrid sau electric), norma de poluare, raportul putere/masa la motociclete. Mai este un camp nou dedicat si codul national de emisii.

Spatiul pentru mentiuni este acum mult mai generos. Adica exista mai mult loc pentru diverse particularitati a unui automobil. O pagina intreaga poate acum sa fie completata cu omologarea instalatiei GPL, diverse tipuri de anvelope omologate, etc.

Noua carte de identitate mai are si un cod QR prin care Registrul Auto Roman vrea sa ofere informatii online soferilor. De exemplu, daca vrei sa cumperi o anumita masina, scanezi codul de pe cartea de identitate si o aplicatie RAR iti va oferi informatii despre seria de sasiu si motor ale masinii. In viitor, RAR doreste ca acest cod sa fie unul mult mai folositor. Adica odata scanat, RAR sa poata pune la dispozitia soferului date despre kilometrajul real, despre valabilitatea ITP sau despre eventuale rechemari in service pentru un anumit model auto.

„Cărţile de identitate emise anterior nu îşi pierd valabilitatea şi nu trebuie preschimbate! Acestea vor însoţi vehiculul în continuare la orice prezentare la RAR sau la staţiile ITP şi vor fi înlocuite numai în situaţiile uzuale în care este necesară o altă carte de identitate, de exemplu: pierdere sau modificarea unor caracteristici ale vehiculului” spune George-Adrian Dinca, Director General Registrul Auto Roman.

Cartea RAR 2017

Cartea RAR 2017

Distribuie pe Facebook
mai multe