AVEM DREPTURI! Ce acte si informatii am voie sa-i cer politistului care m-a oprit in trafic?

AVEM DREPTURI! Ce acte si informatii am voie sa-i cer politistului care m-a oprit in trafic?
  • Soferii au mai multe obligatii decat drepturi
  • Poti contesta procesul verbal in termen de 15 zile
  • Politistul are obligatia sa se prezinte
Distribuie pe Facebook

La un moment dat s-au raspandit pe internet mai multe zvonuri potrivit carora conducatorul auto are dreptul sa-i ceara politistului care l-a oprit in trafic tot felul de acte, inclusiv ordin de serviciu, doar doar o scapa de amenda care urmeaza a fi scrisa.

Treaba sta insa altfel. Adevarul este ca soferii au multe obligatii si putine drepturi, insa vom reveni la acest aspect putin mai incolo.

Deocamdata, hai sa vedem care sunt documentele pe care un politist trebuie sa i le arate unui sofer. Esti gata? Niciunul. Da, ai citit bine. Politistul nu trebuie sa-i arate soferului niciun document atunci cand acesta din urma este oprit in trafic.

Dar asta nu o spunem noi, ci un comunicat dat presei in urma cu ceva timp de catre Directia Rutiera. "Politistul nu este obligat sa informeze contravenientul cu privire la cadrul legal in baza caruia actioneaza intr-un anumit post sau itinerar de patrulare. Agentul constatator nu este obligat sa prezinte contravenientului un act privind identitatea, intrucat o persoana fizica nu are competenta de a legitima un politist," se arata in acest comunicat.

Desigur, politistul este obligat sa se prezinte si sa aiba un comportament adecvat atunci cand te opreste in trafic. Mi-a mai spus mie un agent de la rutiera "sa-i umflu actele", dar probabil o fi lipsit atunci cand i s-a predat lectia asta. Am simtit ca trebuia sa fac paranteza asta.

Revenind la partea cu obligatiile si drepturile soferilor, acestia trebuie, atunci cand sunt opriti in trafic de catre un politist, sa stea in masina si sa puna la dispozitie toate actele ce-i sunt cerute: actul de identitate, permisul auto, certificatul de inmatriculare/inregistrare, polita RCA si daca este cazul, atestatul profesional.

Cat despre drepturi, conducatorul auto are dreptul de a nu semna procesul verbal. Daca o face, nu inseamna ca isi recunoaste fapta, ci doar ca i-a fost adusa la cunostinta. Potrivit legii, documentul poate fi contestat in instanta in termen legal de 15 zile.

Dar nu te apuca sa contesti procesul verbal daca stii ca nu ai dreptate, pentru ca judecatorul iti va respinge contestatia si pana la urma tot vei plati amenda. De fapt, statisticile arata ca opt din zece contestatii sunt respinse de judecatori ca neintemeiate.

Politistii nu te opresc de capul lor in trafic, iar situatiile in care pot sa o faca sunt prevazute in Regulamentul pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guverului nr. 192/2002, sau cu alte cuvinte a Codului Rutier.

Potrivit acestuia, politistii rutieri si cei de frontiera pot sa opreasca masinile pe drumurile publice atunci cand sunt constatate incalcari ale normelor rutiere, in situatia in care exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala sau pentru verificarea detinerii de catre soferi a documentelor prevazute de lege.

In concluzie, singurele obligatii ale politistului rutier atunci cand opreste un sofer in trafic este sa sa se prezinte si sa aiba un comportament adecvat. De cealalta parte, soferul trebuie sa stea in masina, sa fie cooperant si sa puna la dispozitie toate actele ce-i sunt cerute. Cu alte cuvinte, nu ai dreptul sa-l intrebi pe politist ce cauta acolo, ce a mancat la pranz sau de ce sta ascuns in boscheti ca sa te prinda pe tine ca circuli cu 65 si nu cu 50 de km/h. Dar asta-i alta problema.

Distribuie pe Facebook
mai multe