Avem o taxa noua: acciza uriasa pentru masinile cu motoare de peste 3.000 cmc

Avem o taxa noua: acciza uriasa pentru masinile cu motoare de peste 3.000 cmc
  • Guvernul Ponta a dat mai multe ordonante de urgenta ca oricare alt guvern
  • In acelasi timp, guvernul inchide orice portita de evaziune fiscala
  • Masinile dobandite prin partaj nu vor mai face parte din cele scutite de taxa auto
Distribuie pe Facebook

Avem doua vesti proaspete din partea guvernului Ponta. Ambele sunt proaste. Se pare ca cei din USL nu mai stiu cum sa isi astampere foamea si obligatiile asa ca vin cu tot felul de idei tampite. Nu exista in toata lumea guvern care sa conduca o tara numai prin Ordonante de Urgenta. Ba da, exista. In Romania. Se pare ca cei care isi cumpara masini noi sau second-hand cu motoare de peste 3.000 cmc vor plati cate un Euro pentru fiecare centimetru in parte. Total separat de Timbrul de Mediu. Plus accize crescute chiar si cu 100% pentru alcool, cafea, blanuri, bijuterii si alte produse, chipurile de lux. Este penibil, dar asta e realitatea.

Guvernul Ponta functioneaza mai rau decat o moara stricata si ruginita: face doi pasi in fata (scaderea TVA-ului la paine) si face zece pasi in spate. Adica ne da ceva care ar trebui sa ne bucure, dar in acelasi timp ne ia mult mai mult. "Conducatorii" nostri au anuntat ca vor creste accizele la produsele de lux. Si aici e vorba de cafea, acea cafea pe care o bea oricine dimineata, la alcool, bijuterii din aur si platina, blanuri, arme de vanatoare si de uz personal, cartuse cu glont, iahturi, nave si ambarcatiuni de agrement (500 Euro pe metru liniar de barca), motoare de barca (1 Euro/cal putere peste 100 cp), etc.

Insa partea care ne intereseaza pe noi este referitoare la masini. In primul rand, se abroga la articolul 8, litera f din lege, partea cu scutirea de la timbrul de mediu a masinilor provenite din partaj. Deci adio "smecherie" cu partaj ca sa nu mai platesti taxa auto. Legea noua suna asa:

Se propune limita aplicarea exceptiei la inmatricularea autovehiculelor dobandite prin incetarea regimului matrimonial in urma desfacerii casatoriei sau dobandite prin partaj prin buna invoiala/pe cale judecatoreasca pentru un autovehicul deja inmatriculat, ar putea constitui, pentru persoanele carora exceptia nu s-ar aplica, o incalcare a principiului nediscriminarii taxelor si impozitelor fiscale, conform caruia impozitul trebuie sa fie stabilit potrivit unor reguli unitare pentru toti, fara discriminari directe sau indirecte fata de unele grupuri sociale.

Dar si mai interesant este capitolul legat de autoturismele si autoturismele de teren (asa sunt ele, diferentiate). Se pare ca aceste masini, inclusiv cele importate sau cumparate de la noi, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cmc, vor avea o acciza de plata de 1 Euro/centimetru.

Dar cum ne vor taxa guvernantii?

Simplu. Momentul exigibilitatii (platii) accizei intervine la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie in cazul celor din import, respectiv inainte de efectuarea primei inmatriculari in Romania, in cazul celor produse in Romania si a celor achizitionate intracomunitar. Inmatricularea vehiculelor prevazute la art. 207 lit. h) si i) se efectueaza dupa cum urmeaza: 1. in cazul vehiculelor din import dupa prezentarea declaratiei vamale care atesta efectuarea formalitatilor de punere in libera circulatie, 2. in cazul vehiculelor produse in Romania si a celor achizitionate intracomunitar, dupa prezentarea certificatului care atesta plata accizei. Modelul si continutul certificatului se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.”

Adica, iti cumperi o masina la mana a doua, sa zicem un Land Rover Discovery pentru off-road, cu motor de 4.000 cmc, pentru care proprietarul face un efort sa plateasca impozitul la Circa Financiara. Insa cand se duce la financiar ca sa inscrie masina, trebuie sa obtina un certificat de acciza, cum ca s-a platit aceasta. Cu acest certificat, dar si cu celelalte acte care erau necesare pana acum, adica dovada ANAF, plata timbru, etc, se duce la politie.

Nou ni se pare o tampenie aceasta accizare a produselor de lux. Dar nu ne mira. Pentru ca noul guvern, care de fapt nu prea mai este nou, este in mare foame. Trebuie sa stranga bani de deplasari, chirii, masini noi si alte mofturi pentru munca grea de somn pe scaunul de parlamentar si deputat. In schimb, macar avem TVA redus pentru produsele de panificatie. Care, conform spuselor lui Ponta, nu se va regasi deloc intr-un pret mai redus al painii. Ci acest TVA redus de la 24 la 9 procente va fi sa ajute afaceristii din domeniu care au inregistrat pierderi. Asta dupa ce saptamana trecuta se anunta productie record de grau in Romania... Cine mai intelege ceva din tara asta?

Distribuie pe Facebook
mai multe