Bomba pentru soferi! Cauciucurile de iarna vor deveni obligatorii!

Bomba pentru soferi! Cauciucurile de iarna vor deveni obligatorii!
Guvernul urmeaza sa aprobe, in cel mult doua saptamani, ordonanta de urgenta referitoare la obligativitatea echiparii autoturismelor cu cauciucuri de iarna, in perioada 1 noiembrie-31 martie, informeaza ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, citata de Mediafax. Ce inseamna asta? Ca pana la urma... vom fi obligati sa ne dotam masina cu anvelope de iarna.
Distribuie pe Facebook
"Ma intereseaza siguranta cetateanului in trafic. Cei care sunt pregatiti pentru iarna nu trebuie sa fie victimele celor nepregatiti. Noi, la Ministerul Transporturilor, avem multe costuri cand trebuie sa deblocam un drum blocat de masinile care nu s-au pregatit pentru iarna si, personal, cred ca este o masura buna", a declarat Boagiu, in timpul unei vizite de lucru la noul terminal al Aeroportului Otopeni.
Proiectul de lege prevede ca soferii de autoturisme si camioane vor fi obligati sa utilizeze anvelopele de iarna in perioada 1 noiembrie-31 martie, In caz contrar, ei vor fi nevoiti sa plateasca amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 4.000 de lei, si sa achite daunele aduse elementelor care compun drumul.
Aceste sanctiuni vor fi aplicate si in cazul in care masinile nu au montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, in perioadele in care soselele sunt acoperite cu gheata sau polei.
Alte prevederi ale ordonantei de urgenta:

- daca masina care circula fara anvelope de iarna blocheaza drumul, proprietarul acesteia va plati si costurile pentru degajarea soselei

- in situatia in care asigurarea de raspundere civila nu acopera in totalitate pagubele produse drumului, proprietarul masinii va avea obligatia de a plati in 15 zile partea de dauna pe care compania de asigurari nu a acordat despagubiri.

- 10 procente din cuantumul amenzilor aplicate de Compania de Drumuri, Autoritatea Rutiera Romana si Registrul Auto Roman vor fi distribuite catre bugetul de stat si 90% catre intretinerea drumurilor

- retinerea placutelor de inmatriculare, a certificatului de inmatriculare si suspendarea inspectiei tehnice, daca vehiculul prezinta defectiuni tehnice.

Este recomandata inlocuirea anvelopelor cu cele de iarna atunci cand temperatura coboara sub 7 grade.

Dotarea unei masini cu dotarile de baza necesare unei bune functionari in sezonul rece costa cel putin 700 lei, putand sa ajunga si la cateva mii de lei.

Distribuie pe Facebook
mai multe