Care sunt categoriile de soferi exceptate de la purtarea centurii de siguranta?

Care sunt categoriile de soferi exceptate de la purtarea centurii de siguranta?
Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, Codul Rutier, pe scurt, conducatorii de autovehicule si tractoare agricole sau forestiere si persoanele care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri sau dispozitive de siguranta omologate trebuie sa le poarte in timpul circulatiei pe drumurile publice, cu exceptia cazurilor prevazute in regulament.
Distribuie pe Facebook

Care sunt exceptiile prevazute in regulament?

Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, Codul Rutier, pe scurt, se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta:

- conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers inapoi sau care stationeaza;

- femeile in stare vizibila de graviditate;

- conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri;

- persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta;

- instructorii auto, pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, Codul Rutier, pe scurt, persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta sunt obligate sa aiba asupra lor certificatul medical, in continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia.

Afectiunile care contraindica purtarea centurii de siguranta sunt urmatoarele:

- sindroame hemoragipare;

- sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);

- leucemii acute si cronice;

- mielom multiplu;

- limfoame maligne;

- ciroza hepatica si cancerul hepatic cu ascita voluminoasa;

- status posttoracotomie si sternotomie pentru diferite operatii toracice, 3 luni postoperator;

- by-pass extraanatomic axilo-femural;

- pace-maker cardiac recent montat;

- afectiuni acute ale sanului;

- obezitate care impiedica inchiderea centurii de siguranta.

Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, Codul Rutier, pe scurt, nerespectarea obligatiei pasagerilor aflati intr-un autovehicul si tractor agricol sau forestier de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni, respectiv 2 sau 3 puncte-amenda. Valoarea punctului de amenda este, in prezent, 145 de lei.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 2 Noiembrie 2023