Codul Rutier a fost modificat. Iata principalele noutati

Codul Rutier a fost modificat. Iata principalele noutati
  • Codul rutier a fost din nou modificat de Guvernul Romaniei
  • Recoltarea probelor se poate face acum si in ambulante
  • Purtarea centurii de catre minori devine obligatorie
Distribuie pe Facebook

Codul Rutier a suferit o noua serie de modificari, ca urmare a unei ordonante a Guvernului publicata deja in Monitorul Oficial. Documentul aduce, printre altele, si cateva completari cu privire la recoltarea probelor biologice, respectiv obligativitatea purtarii centurii de siguranta de catre pasagerii minori.

Codul Rutier a fost din nou modificat, printr-o ordonanta a Guvernului publicata recent in Monitorul Oficial. Una dintre cele mai importante schimbari aduse de documentul in cauza face referire la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei unui sofer, operatiune care se va putea realiza acum si in ambulante.

"Recoltarea mostrelor biologice se face numai in prezenta unui politist rutier, in conditiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedura penala, in urmatoarele categorii de institutii medicale:
a) unitati de asistenta medicala autorizate;
b) ambulante ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil de urgenta;
c) unitati medico-legale.", se arata in textul din ordonanta Guvernului.

Aceeasi ordonanta mai precizeaza si ca, incepand cu 28 septembrie, soferii vor trebui sa-si informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a purta centurile de siguranta pe parcursul circulatiei pe drumurile publice. De asemenea, soferii vor mai avea si obligatia de a se asigura ca, pe tot timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile sau sunt transportati in dispozitive omologate de fixare in scaune.

Transportul copiilor de pana la trei ani in masinile care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta va deveni interzis de la data anterior mentionata, exceptie de la aceasta regula facand autovehiculele destinate transportului public de persoane, respectiv taxiurile, daca in cele din urma ocupa alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

O alta modificare importanta adusa Codului Rutier prevede ca cei care au permisul anulat pentru o fapta inexistenta in Codul penal, schimbat la data de 1 februarie, pot obtine unul nou.

"Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnarii pentru o infractiune care a fost dezincriminata, in conditiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competenta pe raza careia isi are domiciliul sau resedinta, pentru eliberarea unui nou permis de conducere [...] fara a mai sustine examen si cu prezentarea documentului care atesta o astfel de situatie", se mai mentioneaza in documentul citat de avocatnet.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 2 Septembrie 2014