Codul Rutier a fost modificat radical! Aceste persoane nu vor mai putea conduce masini de peste 100 CP

Codul Rutier a fost modificat radical! Aceste persoane nu vor mai putea conduce masini de peste 100 CP
Un proiect de lege care interzice anumitor categorii de soferi sa conduca vehicule cu o putere mai mare de 100 de cai a fost adoptat tacit, in cursul zilei de luni, de Senat. Camera Deputatilor reprezinta, in acest caz, for decizional.
Distribuie pe Facebook

Potrivit propunerii legislative cu pricina, la articolul 20, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (41), cu urmatorul cuprins:

”(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (4) lit. b) si c), conducatorii cu varsta de pana la 21 de ani, precum si cei care au o experienta de conducere mai mica de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis sa conduca vehicule care depasesc 100 CP, respectiv 75 de kw in cazul vehiculelor electrice.”

Acelasi proiect de lege adoptat tacit, in cursul zilei de luni, de Senat mai prevede si cresterea numarului de ore de pregatire teoretica si practica:

La articolul 23, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, (alin. 21), cu urmatorul cuprins:

”(21) Numarul minim de ore de pregatire teoretica este de 25, iar cel de pregatire practica este de 45.”

Potrivit propunerii legislative cu pricina, ”examinarea pentru obtinerea permisului de conducere se poate realiza si de catre examinatori persoane fizice atestate de catre autoritatea competenta potrivit normelor de aplicare a prezentei legi”.

Intr-un final, proiectul de lege prevede si montarea de semafoare si realizarea de refugii ori spatii interzise circulatiei vehiculelor pe drumurile/strazile cu minimum 2 benzi de circulatie pe sens, la trecerile de pietoni, respectiv montarea de parapete de protectie si realizarea de amenajari rutiere pentru reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor in apropierea unitatilor de invatamant, unitatilor sanitare sau de asistenta sociomedicala, a pietelor, targurilor, precum si in zonele cu risc sporit de accidente.

In plus, Politia Rutiera va avea obligativitatea de a avertiza ”conducatorii de autovehicule in legatura cu prezenta in trafic a dispozitivelor de masurare a vitezei, prin mass-media sau panouri de avertizare”, iar pietonilor, biciclistilor si conducatorilor de trotinete le va fi interzisa, la traversarea carosabilului sau a liniilor de cale ferata, ”utilizarea telefonului mobil sau a oricaror dispozitive de inregistrare/redare de texte, foto sau video care le pot distrage atentia de la vehicule, trenuri, amenajari rutiere, semnale sonore si luminoase sau indicatii ale politistilor, etc.”

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 5 Martie 2024