Creste limita de viteza in oras si pe drumurile europene

Creste limita de viteza in oras si pe drumurile europene
  • Exista si alte modificari ale Codului Rutier
  • Amenzile nu vor creste foarte mult
  • Soferii incepatori nu vor mai circula singuri noaptea
Distribuie pe Facebook

Vitezomanii s-ar putea bucura de la mijlocul acestui an, pentru ca senatorii au de gand sa modifice Codul Rutier, punand noi limite de viteza in anumite zone. De parca numarul accidentelor ar fi in scadere, desi statisticile arata altceva, vom putea circula legal in oras cu 60 km/h si cu 110 km/h pe drumurile europene.

Romania este fruntasa la un singur lucru: numarul de accidente grave pe cap de locuitor. Si asta pentru ca Politia nu isi face treaba, nefiind motivata corespunzator, nu exista infrastructura si nu se face destula eductie in scoli de la o varsta frageda. Asta duce la nerespectarea regulilor de circulatie, la o atitudine agresiva in trafic si la gresita impresie ca soferii cu bani, daca sunt la volanul unor masini puternice, sunt mai presus de lege si de alti soferi. Lucruri total gresite si absurde.

Cu toate ca numarul accidentelor care se petrec pe strazile din Romania este in crestere, niste deputati "inteligenti" se gandesc sa mareasca limitele de viteza exact acolo unde pericolul este mai mare: in oras si pe drumurile europene. In localitati, unde in prezent soferul poate circula legal cu 50 km/h, viteza maxima va fi de 60 km/h. Iar in zonele cu drum european sau expres, unde momentan soferul poate circula cu 100 km/h, o va putea face cu 110 km/h. In restul zonelor, vitezele maxime raman aceleasi.

Pe langa aceste noi reglementari despre viteza maxima, deputatii ne mai pregatesc ceva modificari ale Codului Rutier. Amenzile contraventionale de maximum 1700 de lei sau 20 de puncte amenda vor putea fi platite direct agentului constatator, la jumatate din cuantumul impus de politist.

O alta modificare adoptata deja de senatori se refera la valabilitatea permisului in functie de varsta. In cazul categoriei B, soferii de maximum 60 de ani vor avea permis pentru 10 ani, cei pana la 70 de ani vor avea 5 ani iar cei mai batrani doar pe o perioada de 3 ani.

Soferii incepatori vor fi obligati sa circule timp de un an dupa lasarea serii alaturi de un insotitor, insa doar pe autostrada. Incepatorul trebuie sa fie insotit de o persoana adulta cu permis de conducere mai vechi de 5 ani.

Ultima noutate se refera la istoricul medical necesar obtinerii permisului. Adica unitatile medicale autorizate sa faca examinarea pentru permisul de conducere vor fi obligate sa ii ceara solicitantului sa completeze rubriza "Antecedente personale", rubrica in care va scrie medicul de familie.

Aceste modificari au fost adoptate zilele acestea de catre Comisia Juridica pentru Aparare si Administratie din Senat, si urmeaza sa fie introduse in Codul Rutier dupa ce legea va fi votata.

Distribuie pe Facebook
mai multe