Cum te prind, cum te ard. Pana la 1.160 de lei amenda daca tii telefonul in mana la volan, in timpul mersului

Cum te prind, cum te ard. Pana la 1.160 de lei amenda daca tii telefonul in mana la volan, in timpul mersului
  • Proiectul de lege adoptat de Guvern
  • Interzice tinerea in mana a telefonului, in timpul mersului
  • Intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial
Distribuie pe Facebook

Proiectul de lege care le interzice soferilor sa tina in mana telefonul, in timpul mersului, a fost adoptat de Guvern. Acesa urmeaza sa intre in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Soferii care folosesc telefonul mobil la volan, in timp ce conduc, indiferent de motive ar fi trebuit pedepsiti aspru demult. Dar alesii neamului, dupa vechiul obicei al romanului, au asteptat sa se mai intample cateva accidente, cele mai multe mortale, pentru a lua in sfarsit atitudine fata de aceasta problema.

Ministerul Afacerilor Interne a initiat la inceputul acestui an un proiect de lege care sa stopeze acest fenomen, dar Guvernul Romaniei l-a adoptat de-abia ieri. Acesta nu numai ca pedepseste folosirea telefonului mobil la volan, ci inclusiv tinerea lui in mana in timpul mersului.

"Se va interzice tinerea in mana ori folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare," se arata in proiectul de lege adoptat de Guvern.

Conducatorii auto care incalca aceasta regula, si sunt prinsi asupra faptului desigur, vor putea fi sanctionati cu 4 puncte de penalizare si o amenda cuprinsa intre 870 si 1.160 de lei (6-8 puncte de amenda).

De mentionat faptul ca aceeasi amenda o vor primi si persoanele care tin in mana telefonul mobil in timp ce conduc un vehicul pentru care nu este necesar permis de conducere. Spre exemplu biciclete, trotinete electrice si asa mai departe.

Asa cum spuneam si ieri, daca soferul incalca o alta regula de circulatie ca urmare a faptului ca tine un telefon in mana, va avea permisul suspendat pentru o perioada de 30 de zile si va plati o amenda cuprinsa intre 580 si 725 de lei (4-5 puncte).

Proiectul de lege urmeaza sa ajunga acum pe masa presedintelui pentru promulgare si va intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. In aceasta perioada, Politia Rutiera trebuie sa desfasoare campanii de informare a populatiei.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 13 August 2019