Cum ti se pare? Amenda de rovinieta, prescrisa in 4 luni de la contraventie

Cum ti se pare? Amenda de rovinieta, prescrisa in 4 luni de la contraventie
  • Dupa 4 luni, amenda se prescrie
  • Termenul legal de acum este 8 luni
  • Amenda de rovinieta ar putea avea regim special
Distribuie pe Facebook

Legea cu privire la amenzile de rovinieta e pe cale sa se schimbe. Pana acum, puteai sa primesti amenda chiar si dupa 8 luni de cand ai fost prins de camerele video circuland fara taxa de drum. Acum se doreste injumatatirea acestui timp pentru ca incasarile de bani sa fie mai rapide.

De ce ai vrea sa reduci la jumate timpul in care primesti amenda acasa? Din mai multe motive, niciunul in avantajul soferului. Primul ar fi ca de cand primesti o amenda, de la data contraventiei, pana cand iti vine amenda acasa, nu mai poti sa primesti inca o amenda pentru aceeasi fapta. Si daca asta dureaza 8 luni (6 luni conform legii pentru aplicarea sanctiunii si 2 luni pentru instiintarea soferului), inseamna ca in tot acest interval un sofer poate circula bine-mersi fara taxa de drum, ca nu pateste nimic. Daca amenda i-ar veni in 4 luni, soferul poate sa primeasca mai repede inca o amenda daca circula fara rovinieta.

Un alt motiv pentru care se doreste schimbarea legii este incasarea banilor din amenda mult mai repede, ceea ce duce la o colectare mai buna a taxelor in bugetul CNAIR. Insa acest lucru vine cu un pret: pana acum, acel interval de 8 luni era asa de mare pentru ca veneau foarte multe amenzi si personalul CNAIR nu avea timp sa le proceseze. Daca se va injumatati timpul de prelucrare a amenzilor si trimiterea la cei responsabili, inseamna ca angajatii vor avea mult mai mult de lucru.

Pana acum, daca CNAIR nu era in stare sa-ti trimita amenda acasa in termen de 8 luni, aceasta se prescria. Acum, daca nu vei primi amenda acasa in 4 luni, amenda se va prescrie si vei scapa de ea.

Proiectul de lege care doreste sa faca aceasta schimbare a primit aviz favorabil si urmeaza sa fie votat in Camera Deputatilor. Asadar, este pe cale sa devina lege. Urmeaza promulgarea de catre Presedinte si publicarea in Monitorul Oficial, plus o perioada de 6 luni. Cu alte cuvinte, mai devreme de a doua jumatate a lui 2018 nu vom simti aceasta modificare.

AFLA TOTUL DESPRE ROVINIETA AICI!

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 15 Decembrie 2017