De acum, inspectia ITP va fi filmata. Service-ul care nu are camere video va avea activitatea suspendata

De acum, inspectia ITP va fi filmata. Service-ul care nu are camere video va avea activitatea suspendata
  • Luni, 21 mai 2018, prima zi de ITP-uri filmate
  • Fiecare statie trebuie sa aiba 2 camere si inregistrare HD
  • RAR va verifica statiile pentru a fi conforme cu legislatia
Distribuie pe Facebook

Ca urmare a mai multor accidente cauzate de automobile aflate in stare tehnica precare, dar cu ITP valabil, Registrul Auto Roman a luat decizia ca, incepand de la 20 mai 2018, toate service-urile care efectueaza inspectie ITP sa fie dotate cu sisteme video de inregistrare. Astfel, in caz ca o masina produce un accident, se va putea verifica daca inspectia a fost realizata pe bune.

Cine isi va face Inspectia Tehnica Periodica (ITP) incepand de azi, 21 mai 2018, trebuie sa stie ca verificarea masinii va fi inregistrata. Asta dupa ce RAR a obligat toate atelierele si service-urile care sunt omologate pentru a efectua ITP-uri sa monteze un sistem video de tip HD cu DVR si doua camere video care sa inregistreze operatiunea de verificare.

Sistemul video pe care fiecare statie ITP trebuie sa-l aiba functional incepand de acum trebuie sa raspunda la cateva cerinte. Si anume:

- să permită vizualizarea tuturor înregistrărilor realizate pe un ecran corespunzător şi accesibil inspectorului RAR;
- să permită înregistrarea şi vizualizarea pe fluxul de ITP a vehiculului inspectat, a culorii exacte a acestuia şi a plăcii/plăcilor cu numărul de înmatriculare, indiferent de condiţiile de iluminare existente;
- să permită înregistrarea activităţii de pe linia de ITP pe durata maximă de funcţionare, respectiv de luni până vineri între orele 8,00 şi 20,00 şi sâmbătă între orele 8,00 şi 14,00;
- să permită înregistrarea şi vizualizarea corespunzătoare a indicaţiilor afişajului/afişajelor analogic/analogice sau a indicatoarelor analogice ale standului/standurilor de frânare instalate pe linia de ITP;
- să permită stocarea înregistrărilor realizate, vizualizarea lor selectivă pe toată durata stocării şi ştergerea automată a înregistrărilor realizate după 6 luni de la data preluării lor.

Cu alte cuvinte, inregistrarea efectuarii inspectiei ITP va fi stocata de catre operator, nu de catre RAR, timp de 6 luni, dupa care se va sterge automat. Iar filmarea va fi ceruta de RAR sau Politia Rutiera in caz de nevoie, daca are loc un accident iar masina implicata trebuie verificata.

Registrul Auto Roman spune ca aceasta noua lege vine atat in ajutorul soferului, cat si pentru a preveni eventuale ilegalitati. Pe de o parte, statiile de ITP trebuie sa se alinieze la cerintele standard ale service-urilor auto, si anume de a arata pe un ecran operatiunea direct in service astfel incat soferul sa poata vizualiza activitatea, dar si pentru evitarea situatiilor in care inspectia este efectuata in lipsa automobilului sau cu utilizarea unui alt vehicul similar.

Practic, ilegalitatile pot continua fara probleme in statiile ITP, dar in cazul in care se intampla ceva si este ceruta filmarea, aceasta ar putea scoate la iveala eventuale probleme si nereguli care ii vor trimite dupa gratii atat pe inginerii statiei ITP, cat si pe soferi.

Sursa: Mediafax.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe