De bagat la cap: soferii ca soferii, dar ce obligatii au PIETONII atunci cand circula pe drumurile publice?

De bagat la cap: soferii ca soferii, dar ce obligatii au PIETONII atunci cand circula pe drumurile publice?
  • Au voie sa circule numai pe trotuar, acolo unde este disponbibil
  • Au obligatia sa treaca numai pe culoarea verde a semaforului
  • Traversarea se face numai pe trecerea de pietoni
Distribuie pe Facebook

Pentru o circulatie cat mai fluida si civilizata pe drumurile publice, nu numai conducatorii auto trebuie sa respecte niste reguli, ci si pietonii. Multe sunt nescrise dar sunt si cateva puse negru pe alb in OUG 195/2002 sau cu alte cuvinte Codul Rutier.

Articolul 1, alin. 1, din Codul Rutier spune asa: "Circulatia pe drumurile publice a vehiculelor, PIETONILOR si a celorlalte categorii de participanti la trafic, drepturile, obligatiile si raspunderile care revin persoanelor fizice si juridice, precum si atributiile unor autoritati ale administratiei publice, institutii si organizatii sunt supuse dispozitiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta."

Inainte de toate, pietonii sunt obligati sa circule pe trotuare sau daca acestea nu sunt disponibile in zona respectiva, pe acostamentul (marginea) drumului. Deasemenea, acestia nu au voie sa circule pe pistele de biciclete care sunt marcate corespunzator sau pe autostrada, indiferent de motiv.

In ceea ce priveste traversarea unui drum, un subiect foarte delicat pentru romani, pietonii au la fel de multe obligatii ca si drepturi. In primul rand, drumul se traverseaza numai pe trecerea de pietoni marcata corespunzator, nu pe langa si nici 50 de metri mai incolo ca acolo ai tu treaba. PE TRECEREA DE PIETONI!

Apoi, daca aceasta este semaforizata, pietonii sunt obligati sa treaca numai cand semaforul este de culoare verde. Cand culoarea verde devine intermitenta si pietonul se afla pe trecere, acesta are obligatia sa grabeasca pasul sau daca drumul are un refugiu central sau un spatiu pe unde nu circula masinile sa astepte acolo pana semaforul se face din nou verde.

Trecere de pietoni

Daca nu te-ai angajat inca in traversare si semaforul este deja verde intermitent nu fa pe Usain Bolt. Asteapta pana cand semnalul semaforului se face din nou verde.

Asta nu este scris in Codul Rutier insa este un sfat gratuit din partea unui sofer: cand trecerea de pietoni nu este dirijata cu semafor si mai ales daca este intr-o zona in care vizibilitatea este precara, nu te angaja sa traversezi drumul pana cand nu te asiguri temeinic si pana nu esti sigur ca soferul care se apropie te-a vazut si incetineste. Da, ai dreptul sa traversezi, dar cei de la volan nu-ti pot citi tie gandurile si nici nu sunt roboti.

A, da. Si nu sta langa trecerea de pietoni daca tu ai de gand sa admiri copacii sau porumbeii. Fa trei-patru pasi mai incolo. Stai langa trecere doar daca ai de gand sa traversezi. Acesta a fost al doilea sfat gratuit.

Revenind la Codul Rutier, tot acesta prevede ca pietonilor le este interzisa traversarea atunci cand se apropie un vehicul al serviciilor de urgenta (politie, pompieri, salvare etc.) cu girofarurile si sirena in functiune. Totodata, ca si pieton nu ai voie sa traversezi prin spatele sau fata vehiculelor oprite in statiile mijloacelor de transport, decat daca acolo exista o trecere de pietoni.

Pietonilor le este interzisa ocuparea partii carosabile pentru a impiedica circulatia, prelungirea timpului de traversare sau oprirea si intoarcerea pe trecerile de pietoni simple, adica cele nesemaforizate.

Trecere de pietoni

Nu numai soferii trebuie sa fie atenti si sa respecte indicatiile politistului rutier, atunci cand acesta este prezent, ci si pietonii.

Apoi, pietonilor le este interzisa traversarea unei cai ferate atunci cand barierele sunt coborate sau cand sunt pornite semnalele acustice si luminoase de la trecerea la nivel cu calea ferata. Totodata, atunci cand traverseaza o cale ferata, pietonii trebuie sa se asigure ca nu vine niciun tren din nicio directie.

In final, pietonii care sunt nevoiti sa circule noaptea pe partea carosabila a drumului, deoarece nu exista trotuare sau acostament in zona, trebuie sa aiba aplicate pe haine elemente fluorescent-reflectorizante sau sa aiba asupra lor o sursa de lumina vizibila din ambele sensuri.

In concluzie, pietonii, la fel ca si soferii, au si drepturi dar si obligatii. Nu putem vorbi de o circulatie civilizata pe drumurile publice atata timp cat facem uz numai de una dintre cele doua.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 5 Septembrie 2018