Franta ia masuri radicale: masinile mai vechi de 20 de ani au interzis in centru

Franta ia masuri radicale: masinile mai vechi de 20 de ani au interzis in centru
  • Din 2020 vor fi interzise masinile mai vechi de 2011
  • Motocicletele vor avea norme speciale anti-poluare
  • Masinile diesel sunt cele mai daunatoare pentru aerul respirat
Distribuie pe Facebook

Oficialii Primariei din Paris au dat publicitatii un proiect prin care se incearca reducerea poluarii in capitala. Prima masura radicala luata de francezi incepe din aceasta vara si interzice automobilelor fabricate inainte de 1996 sa intre in centrul orasului.

Dupa ce recent si-au anuntat intentia sa interzica automobilele pe motorina pentru ca elimina noxe nocive, francezii au inceput deja sa adopte masuri radicale impotriva cresterii poluarii in capitala Paris. Din iulie 2015, masinile fabricate inainte de 31 decembrie 1996, dar si camioanele usoare fabricate inainte de 30 septembrie 1997, vor avea interzis la circulatie in centrul capitalei. La fel ca si in Bucuresti, unde a fost deja delimitat un inel central, in Paris exista o zona bine delimitata care este considerata aglomerata si de interes mare pentru pietoni. Asta este locatia in care masinile vechi nu vor avea voie sa circule.

Chiar daca aceste automobile vechi, destul de numeroase inca in Paris, nu vor mai circula pe soselele centrale, vor avea acces pe marele inel care inconjoara zona centrala numit Peripherique. Dar, pe langa aceasta masura care va incepe peste 5 luni, oficialii primariei din Paris, mai ales doamna-Primar Anne Hidalgo, au spus ca iau in calcul si niste limitari in ceea ce priveste automobilele diesel, pentru ca pana si cele mai noi filtre nu pot opri particulele nocive sa fie eliminate in aer.

Insa Franta nu face niste proiecte anti-poluare fara sa le gandeasca inainte, asa cum s-ar intampla in Romania. Oficialii francezi au spus ca sustin achizitionarea de automobile electrice si le ofera sume cuprinse intre 10.000 si 15.000 de Euro celor care isi caseaza automobilul diesel vechi pentru a cumpara o masina noua. Tot surse oficiale au spus ca sunt asteptate circa 3 milioane de automobile vechi sa fie casate in perioada 2015-2016, acest lucru fiind unul benefic atat pentru situatia poluarii, cat si pentru aglomeratia din oras.

O alta masura care s-a dovedit a fi cel mai putin apreciata de public a fost una radicala: dorinta de scumpire a motorinei tocmai pentru a descuraja cumpararea de noi automobile care functioneaza cu acest carburant. Si Londra sau alte capitale europene si-au aratat dorinta de a interzice masinile diesel in viitorul apropiat, insa pana acum numai francezii au luat masuri concrete. Poate ca si Romania ar trebui sa ia niste masuri, daca nu anti-poluare, macar impotriva aglomeratiei exagerate care este permanenta, mai ales in orasele mari.

Distribuie pe Facebook
mai multe