Gata cu drumurile multiple! Romanii isi vor putea inmatricula si radia masinile direct la RAR, potrivit unui proiect adoptat de Senat

Gata cu drumurile multiple! Romanii isi vor putea inmatricula si radia masinile direct la RAR, potrivit unui proiect adoptat de Senat
  • Gata cu drumurile multiple!
  • Romanii isi vor putea inmatricula si radia masinile direct la RAR, potrivit unui proiect adoptat de Senat
Distribuie pe Facebook

O initiativa legislativa care prevede simplicarea producerilor de inmatriculare si radiere a masinilor din Romania a fost adoptata, saptamana aceasta, de senatori. Camera Deputation este for decizional.

"Propunerea legislativa privind inmatricularea si inregistrarea vehiculelor stabileste cadrul legal privind inmatricularea si inregistrarea vehiculelor in Romania. Actul normativ aduce imbunatatiri semnificative privind reducerea birocratiei prin transferul activitatilor de la Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) catre Regia Autonoma <<Registrul Auto Roman>> (RAR).

Legea creeaza un cadru unitar si prevede reducerea costurilor si a numarului de deplasari pe care cetatenii sunt nevoiti sa le faca pentru inmatricularea si inregistrarea masinilor", se arata in documentul publicat pe pagina de internet a Senatului.

Conform respectivului act normativ, "transferul activitatilor de inmatriculare trece in competenta Ministerului Transporturilor, prin RAR, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator publicarii prezentei legi, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia. Incepand cu aceasta data, RAR este desemnata ca autoritate competenta sa efectueze activitatea de inmatriculare, radiere si eliberare a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

In acest sens, RAR va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date continand evidenta persoanelor. RAR efectueaza activitatea de inmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare si evidenta a certificatelor de inmatriculare si a placilor cu numere de inmatriculare a vehiculelor, precum si de eliberare si evidenta a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentantele sale teritoriale".

Acelasi document publicat pe pagina de internet a Senatului Romaniei mai anunta si ca "plata cotizatiei privind participarea la Tratatul EUCARIS se face in conditiile stabilite prin hotarare a Guvemului. Plata cotizatiei privind utilizarea componentei nationale a platformei informatice EUCARIS se face de catre RAR. De asemenea, RAR va prelua arhivele, programele informatice si bazele de date aferente activitatii de inmatriculare a vehiculelor, pe baza de protocoale de predare-preluare, in conditiile legii. In urma adoptarii legii, ministrul transporturilor si infrastructurii va aproba prin ordin procedura inmatricularii, radierii, eliberarii certificatului de inmatriculare si a placilor de inmatriculare, a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, precum si a anularii inmatricularii, a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor; forma, dimensiunile si continutul certificatului de inmatriculare; forma, dimensiunile si continutul placilor de inmatriculare".
Distribuie pe Facebook
mai multe