Guvernul a modificat, joi, pretul rovinietei

Guvernul a modificat, joi, pretul rovinietei
Executivul a aprobat, in cursul zilei de ieri, o Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.
Distribuie pe Facebook

Prin acest act normativ se modifica unele prevederi referitoare la aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale (rovinieta), pentru perioada cuprinsa pana la 1 ianuarie 2026, transpunand in legislatia nationala prevederile Directivei (UE) 2022/362 a Parlamentului European si a Consiliului din 24 februarie 2022.

De asemenea, sunt corelate unele prevederi din O.G. nr. 15/2002 cu prevederile similare din Legea nr. 226/2023, astfel incat sa se creeze un cadru legislativ unitar si complex in ceea ce priveste exceptarea unor anumite categorii de vehicule de la obligatia de plata a tarifului de utilizare si in ceea ce priveste controlul valabilitatii rovinietei si a peajului in cazul utilizatorilor straini din statele membre UE, precum si in cazul vehiculelor inmatriculate in state non UE.

Astfel, pentru autoturismele mici si cele cu masa mai mica de 3,5 tone, va disparea rovinieta cu valabilitate de 7 zile si cea de 90 de zile si va fi introdusa rovinieta cu valabilitate de o zi, cea cu valabilitate de 10 zile, respectiv cea cu valabilitate de 60 de zile .

De exemplu, pentru un autoturism, taxa de rovinieta va fi de 2,5 euro pentru o zi, 5,3 euro pentru 30 de zile, respectiv 28 euro pentru un an, iar pentru un vehicul de transport marfa cu masa mai mica de 3,5 tone, taxa va fi de 8,6 euro pentru o zi, de 18,2 euro pentru 30 de zile, respectiv 96 euro, pentru un an.

Pentru vehiculele de transport marfa cu masa cuprinsa intre 3,5 tone si 7,5 tone, taxa de rovinieta va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 de euro, pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru 12 luni.

Pentru vehiculele de transport marfa cu masa intre 7,5 tone si 12 tone, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru un an.

Pentru vehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri dar maximum 23 de locuri, taxa va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 euro, pentru 30 de zile, respectiv 320 euro, pentru un an, iar pentru vehiculele transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 de euro, pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru 12 luni.

Vor fi exceptate de la obligatia de plata a tarifului de utilizare vehiculele tip ambulanta detinute de autoritati/ entitati publice (nu si pentru cele private), vehiculele folosite in transportul public local de persoane prin servicii regulate, in cazul acestora fiind eliminata conditia de desfasurare a transportului numai pe raza teritorial- administrativa a unei localitati si pentru cele autorizate pentru efectuarea transportului scolar.

In ceea ce priveste modalitatea de efectuare a controalelor de catre personalul de specialitate C.N.A.I.R. – S.A, actul normativ reglementeaza ca acesta se va face distinct pentru utilizatorii straini si pentru cei romani, corelat cu faptul ca responsabilitatea detinerii rovinietei valabile apartine dupa cum urmeaza:

- in cazul utilizatorilor straini, conducatorului auto.

- in cazul utilizatorilor romani, responsabilitatea apartine detinatorului vehiculului, pentru stabilirea modalitatii de utilizare a camerelor video din punctele de trecere a frontierei sau din proximitatea acestora, respectiv pentru monitorizarea traficului rutier, dar si pentru reglementarea timpilor de asteptare pentru trecerea frontierei.

Controalele vor fi efectuate:

- in punctele de trecere a frontierei de stat, prin intermediul terminalelor de interogare, pentru utilizatorii straini;

- pe reteaua de drumuri nationale din Romania, pentru utilizatorii romani, prin intermediul sistemelor de camere video, cu exceptia camerelor video din punctele de trecere a frontierei si din proximitatea acestora.

Distribuie pe Facebook
mai multe