Guvernul modifica radical Codul Rutier. Soferii care detin permis categoria B vor putea conduce si tractoare, fara examen, desi Romania este campioana la numarul de morti pe sosele

Guvernul modifica radical Codul Rutier. Soferii care detin permis categoria B vor putea conduce si tractoare, fara examen, desi Romania este campioana la numarul de morti pe sosele
In Sedinta de Guvern din 18 ianuarie 2024 a fost aprobata Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative referitoare la categoriile de permis de conducere disponibile in Romania pentru tractoare si vehicule agricole.
Distribuie pe Facebook

Prezentul act normativ vizeaza urmatoarele:

1. Echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusa, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteza maxima de 40 km/h pe drumurile publice.

2. Inscrierea echivalarii categoriilor B si Tr cu categoria Tr1 in permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, fara examinare de catre autoritatea competenta.

Motivele care au stat la baza adoptarii prezentei Ordonante de Urgenta sunt urmatoarele:

1. Planul National Strategic pentru exercitiul financiar 2023-2027 prevede o crestere semnificativa a parcului de utilaje agricole, fapt ce genereaza o disproportionalitate intre numarul de utilaje si personalul specializat.

2. Absenta legislatiei care sa permita conducerea utilajelor agricole cu permise de conducere de categorie B duce la migratia fortei de munca catre tarile UE.

3. Neadoptarea rapida a masurilor legislative propuse ar afecta negativ executia lucrarilor agricole la timp in perioadele optime.

Ordonanta de Urgenta este esentiala pentru a evita impactul negativ asupra sectorului agricol si a se asigura ca Romania ramane un sector proeminent in securitatea alimentara. In acest sens, este necesar sa se actioneze cu celeritate pentru a solutiona aceasta situatie de urgenta si a preveni consecintele negative asupra interesului public si a dezvoltarii sustenabile a sectorului agricol, spune MADR.

Guvernul modifica radical Codul Rutier. Soferii care detin permis categoria B vor putea conduce si tractoare, fara examen, desi Romania este campionala la numarul de morti pe soseleTextul complet al Ordonantei de Urgenta publicata, ieri, in Monitorul Oficial

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 19 Ianuarie 2024