Incepand de aceasta saptamana, soferii agresivi pot ramane 1 an fara carnet

Incepand de aceasta saptamana, soferii agresivi pot ramane 1 an fara carnet
Nu putine sunt cazurile de violenta in trafic. Fie ca se injura, fie ca e vorba de batai cu sabii, pistoale si furci, aceste acte de violenta se intampla necontenit in Romania. Deputatii vor sa termine legea cu privire la agresiunile din trafic saptamana aceasta si propun ca cei care sunt violenti sa ramana un an fara carnet. Dar ce inseamna violenta la volan?
Distribuie pe Facebook
In fata valului de acte de violenta in trafic, politistii de la Circulatie au propus unele masuri de pedepsire, inspirate din modelul spaniol.
Seria actelor de violenta in trafic continua si la inceputul acestui an. Zilele trecute, o soferita a fost atacata pe Calea Vitan, din Bucuresti. Imaginile surprinse de o echipa de filmare arata cum un barbat loveste cu picioarele portiera masinii in care se afla victima. Una dintre lovituri reuseste chiar sa smulga oglinda laterala a Jaguarului in care se afla femeia.
Enervat, probabil, de unele manevre in trafic ale femeii, barbatul a blocat masina acesteia si a coborat din autoturismul sau marca BMW seria 5 cu numarul de inmatriculare B 15 XOA, indreptandu-se spre aceasta. Soferita a incercat sa scape si sa dea cu spatele, dar din cauza zapezii nu a reusit sa se indeparteze. In acel moment, agresorul a inceput sa dea cu piciorul in portiere din dreptul femeii aflate la volan.
Politia Rutiera propune modelul spaniol

Pentru a pune capat valului de acte de violenta in trafic, politistii de la Circulatie au propus unele masuri de pedepsire, inspirate din modelul spaniol. Asa cum prezentam in ziarul gandul, in prezent, Codul Rutier prevede amenzi pentru injuraturi si semne obscene. Seful Politiei Rutiere vrea insa sa schimbe legea.
In noul Cod Rutier, politistii vor ca cei care se bat in trafic, pe langa sanctiunile de ordin penal, sa ramana si fara carnet de conducere. Lucian Dinita a declarat ca institutia pe care o conduce le-a facut deja parlamentarilor o lista de comportamente "agresive" in trafic. Cateva dintre exemple: "depasirile repetate, in zigzag ori franarea brusca, slalomul printre masini" ar urma, daca parlamentarii sustin initiativa Politiei, sa fie pedepsite de noul Cod Rutier. Parlamentarii trebuie insa sa defineasca ce inseamna "agresivitatea", dar si sa stabileasca modul in care aceasta va fi dovedita.
Nou Cod Rutier ar putea fi gata in primavara acestui an

In acest moment, agresivitatea in trafic e sanctionata in cazul "proferarii de injurii sau folosirea de gesturi obscene". Potrivit prevederilor in vigoare, "savarsirea de gesturi obscene, injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic" se pedepsesc cu 21 pana la 100 puncte amenda (un punct de amenda este 67 de lei). Orice alte agresiuni, chiar daca sunt comise in trafic, cad sub incidenta legilor civile sau penale, pentru ca pur si simplu ele nu sunt prevazute in Codul Rutier.
Daca initiativa politistilor se va materializa, pedeapsa va fi aplicata pentru infractiunea comisa cu violenta in trafic, iar ridicarea permisului ar urma sa fie o pedeapsa complementara aplicata de Politia Rutiera. Dosarul penal se va intocmi la sesizarea victimei, Parchetul urmand sa solutioneze cauza. Daca e fapta penala, iar instanta se pronunta in acest sens, respectivul sofer va putea ramane fara permis de la sase luni la un an. "Un astfel de sofer este un pericol pentru siguranta cetatenilor, in special pentru alti participanti la trafic", cred politistii. In cazul in care actele de agresivitate sunt constatate de politisti, sanctiunile vor fi aplicate direct de agentii de circulatie.
Deputatul Cristian Adomnitei, secretar al Comisiei de Industrii si Servicii, a declarat pentru gandul ca spera ca pana in primavara sa fie definitivat proiectul noului Cod Rutier. Viitorul cod nu trebuie sa fie mai permisiv decat actualele prevederi. Actele de agresivitate trebuie sanctionate contraventional, iar cele cu incidenta penala trebuie sanctionate potrivit Codului Penal, este de parere parlamentarul PNL.

Ordonanta 69 din 2008 de modificare a Legii Circulatiei se afla in procedura parlamentara din septembrie 2008.

Sursa: gandul.info

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 5 Ianuarie 2011