Jumatate din amenda rutiera primita va putea fi platita in mai mult de 48 de ore

Jumatate din amenda rutiera primita va putea fi platita in mai mult de 48 de ore
  • 48 de ore este termenul actual
  • 15 zile ar putea deveni termenul de plata a jumatate din amenda
Distribuie pe Facebook

Probabil pentru a-i incuraja pe soferii care nu prea au bani sa-si achite amenzile de circulatie, politicienii au venit cu o idee noua. Sa mareasca termenul in care soferul poate achita jumatate din amenda, de la 48 de ore la... cateva saptamani.

In prezent, ai la dispozitie 48 de ore in care poti achita jumatate din amenda primita de la politie. Asta daca doresti sa scapi mai ieftin, evident. Dar se pare ca acest termen este prea mic pentru soferii care nu au chef sa achite nici jumatate, nici intreaga amenda, asa ca politicienii au venit cu idei noi. In loc sa micsoreze acest interval, ca sa-i stimuleze cu adevarat pe soferii care incalca legea sa plateasca pentru greselile facute, politicienii au ales sa mareasca acest termen. Nu sa-l dubleze, nu sa-l mareasca asa, oricum... ci sa-l faca absolut urias.

Noul proiect de lege care trebuie sa treaca de avizul Guvernului propune ca soferul sa aiba la dispozitie 15 zile lucratoare pentru achitarea a 50% din cuantumul amenzii rutiere. Asta inseamna, mai pe romaneste, un termen de 3 saptamani in care soferul poate achita jumatate din amenda.

Metoda de incurajare a soferilor sa plateasca, sau strategie pentru a-i face sa plateasca, de fapt, amenda intreaga? Cand aveai la dispozitie 48 de ore, adica 2 zile, te agitai, te grabeai sa achiti amenda mai mica, inainte sa treaca termenul. Dar acum, cand vei stii ca ai la dispozitie multe zile, saptamani chiar, sunt mari sanse sa tot amani plata jumatatii de amenda pana cand vei uita de ea. Dar te vei trezi cu amenda integrala la impozit, moment in care nu vei mai scapa si trebuie sa o platesti integral.

Cu siguranta, cei care vin cu astfel de idei au facut cateva studii psihologice si stiu cum functioneaza creierul uman. Scopul unor politicieni nu poate fi decat unul singur, mai ales daca sunt din actuala guvernare care este in foame de bani: sa incaseze cat mai mult. Si, desi, aparent aceasta masura de a lungi timpul in care poti achita jumatate din amenda pare un avantaj pentru soferi, in realitate, nu va fi. Tu ce parere ai?

Distribuie pe Facebook
mai multe