Lege noua, aparent ciudata: faci puscarie daca te droghezi dupa ce ai facut un accident cu victime

Lege noua, aparent ciudata: faci puscarie daca te droghezi dupa ce ai facut un accident cu victime
  • 5 ani de puscarie pentru nerespectarea legii
  • Tractoarele neinmatriculate nu mai au voie pe sosea
  • Asteptam si legi noi cu privire la autoritatea politiei
Distribuie pe Facebook

In 2018 o sa vedem cateva modificari ale Codului Rutier. Apar si noi infractiuni, unele destul de ciudate si greu de explicat. Cum este si cazul faptei transformata in infractiune, de a consuma alcool sau a te droga DUPA ce produci un accident rutier grav.

Una din modificarile legislative aprobate deja de Guvern si care urmeaza sa intre in Parlament suna cam asa: fapta conducatorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substante psihoactive, dupa producerea unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pana la recoltarea probelor biologice, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.

Nu ati inteles nimic? Nicio problema, noua ne-a luat ceva timp sa pricepem la ce se refera aceasta noua infractiune. Deci: esti sofer, producti un accident grav cu vatamare corporala, iar daca bei sau te droghezi dupa accident pana cand ti se recolteaza probe biologice, faci puscarie. De unde pana unde asta?

Asadar, legea spune asa: poti conduce fara sa fi baut sau drogat, poti face un accident, dupa care sunt sanse sa bei sau sa te droghezi pana cand ajungi sa ti se preleve sange pentru stabilirea alcoolemiei. De acum, chestia asta devine ilegala si e pedepsita cu inchisoarea. Dar care este logica acestei noi legi?

Ei bine, un sambure de adevar exista. Au existat cateva cazuri, putine ce-i drept, in care soferi care au consumat bauturi alcoolice sau erau drogati au produs accidente grave cu victime. Dar au avut avocati foarte buni care i-au scos nevinovati, deoarece procurorul nu a putut dovedi daca acel sofer consumase bauturi alcoolice inainte sau dupa producerea accidentului. Sau erau soferi care fugeau de la fata locului, erau prinsi a doua zi, li se luau probe biologice si apareau ca fiind beti, dar spuneau ca bausera in acea dimineata. Asadar, de acum, pentru a evita astfel de cazuri, legea spune clar ca daca ai produs un accident nu mai ai voie sa bagi nimic in gura pana cand ti se ia sange.

De la anul o sa mai vedem si alte modificari ale Codului Rutier. De exemplu, devine infractiune si sa conduci un tractor sau vehicul forestier, neinmatriculat sau neinregistrat pe drumuri publice. Pentru asta poti face de la 1 la 5 ani de puscarie. La fel si daca te urci la volanul unui tractor cu numere false.

Din pacate, momentan, nu se vede nicio modificare in lege cu privire la cresterea autoritatii si a puterii politistilor. Am fi vrut sa vedem ceva de genul: pentru nerespectarea indicatiilor agentului, soferul poate fi luat cu forta pe sus si incatusat. Sau: soferii care dau dovada de agresiune fizica sau verbala fata de agentul rutier vor fi incatusati pe loc si vor primi o amenda de 50.000 de lei pe loc. Ceva, acolo, orice, care sa-i mai sperie pe soferii smecheri ce se cred mai presus de lege.

Foto: inronman.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe