Lege noua: Ramai fara permis daca masina ta polueaza sau daca ai toba sport

Lege noua: Ramai fara permis daca masina ta polueaza sau daca ai toba sport
  • 30 de zile ramai fara permis daca ai toba sport
  • 90 de zile, permis suspendat daca nu opresti la semnul agentului
Distribuie pe Facebook

Dupa ce ne-am lamurit ca proiectul parlamentarilor referitor la Politia Locala este o aberatie, iata ca pare sa vina ceva bun. Daca nu este normal ca agentii locali sa aiba aceleasi atributii cu politistii rutieri, ei bine, parca suna a lege europeana faptul ca daca masina ta polueaza mai mult decat permite legislatia sa ramai fara permis.

Doua proiecte de lege intra in dezbatere si se refera la Codul Rutier. Primul proiect de modificare este cel legat de oprirea soferilor la semnele politistului. Se pare ca ultimele incidente in care diversi soferi nu au oprit la filtrele politiei si au fost urmate de urmariri in viteza mare si chiar de folosirea armamentului din dotare, sunt motivele pentru care se doreste modificarea legii astfel incat soferii care nu respecta semnele agentului sa ramana fara permis 90 de zile.

Acest proiect, din punctul nostru de vedere, este bun. Dar nu este ceva nou, deoarece si acum, nerespectarea semnalelor politistului reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu suspendarea dreptului de conducere timp de 30 de zile. Adica legea exista deja si nu sperie pe nimeni, insa nu o respecta soferii si nici nu prea o aplica agentii de politie. Nu e ca si cum un sofer care nu vrea sa opreasca pentru ca ascunde ceva, fie ca e beat sau drogat, fie ca are acte in neregula sau mai rar, se va gandi de acum inainte si va spune: daca nu opresc, raman fara permis 3 luni, deci gata, trag pe dreapta ca mor de frica...

Al doilea proiect de lege, mult mai bun si mai folositor, este cel referitor la noxele automobilelor si la nivelul de zgomot. Din nefericire, aceasta lege ar putea fi aplicata numai de catre Politia Rutiera cand se afla in misiune alaturi de un echipaj al Registrului Auto Roman care poate stabili pe loc daca masina polueaza peste limita legala sau daca nivelul de zgomot al evacuarii este mai mare decat e voie. Dar, sa zicem, ca o sa avem pe strazi mai multe filtre Politie + RAR care sa-si faca treaba. In caz ca esti surprins intr-una din aceste situatii, o sa ramai fara permis timp de 30 de zile. Plus ceea ce pateai si pana acum: adio talon si programare la RAR.

In concluzie, daca chiar ar vrea sa faca ceva parlamentarii nostri mult iubiti si alesi pe spranceana dupa criterii de merit si experienta vasta in domeniul conducerii de tara, ar face ceva cu cap, nu doar de amorul artei. Adica ar modifica legea astfel incat nerespectarea indicatiilor agentului rutier sa fie considerata infractiune si sa fie tratata ca atare, nu contraventie cu permis suspendat. Si daca s-ar vrea cu adevarat scaderea poluarii si nivelului de zgomot in marile orase, agentii ar primi atributii suplimentare, dar si aparate de masurare a poluarii si zgomotului astfel incat sa curete cu adevarat strazile, fara sa depinda de RAR. Dar... vise. Adica nu se va schimba nimic.

Distribuie pe Facebook
mai multe