Legea a fost adoptata: soferii isi vor putea alege perioada in care sa stea fara permisul de conducere

Legea a fost adoptata: soferii isi vor putea alege perioada in care sa stea fara permisul de conducere
  • Soferii sa-si aleaga perioada in care sa stea fara permis
  • Abaterea trebuie sa fi fost una minora
  • Initiatorii aveau permisul suspendat la momentul depunerii proiectului
Distribuie pe Facebook

Legea, initiata de doi deputati care la momentul depunerii proiectului aveau permisul de conducere suspendat, care le permite soferilor sa aleaga perioada de suspendare a carnetului a fost adoptata tacit de Senat. Urmeaza votul din Camera Deputatilor.

Codul Rutier actual prevede doua situatii in care soferii pot sa ramana fara permisul de conducere: daca savarsesc vreo fapta care genereaza si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30, 60 sau 90 de zile, sau atunci cand se ajunge la limita de puncte de penalizare, adica 15.

Exista, desigur, si unele cazuri speciale dar nu le vom dezbate in acest articol, pentru acestea leguitorul folosind Codul Penal si Codul Rutier in mod complementar.

In primele doua situatii, masura se aplica imediat, asta daca politistul nu emite o dovada inlocuitoare, cu drept de conducere, cu o perioada de valabilitate de 15 zile.

Doi deputati ALDE vor sa schimbe acum acest lucru iar in acest sens au depus o propunere legislativa care sa le permita soferilor sa isi aleaga dintr-un an calendaristic perioada de suspendare a permisului auto. Singura conditie este ca abaterea pe care au savarsit-o sa fi fost una minora.

Senatul a fost prima Camera sesizata iar termenul pentru dezbatere si vot s-a implinit pe 7 septembrie. Nefiind inclus pe ordinea de zi pana la termenul limita, proiectul de lege a fost adoptat tacit urmand ca acum sa fie dezbatut in Camera Deputatilor, for decizitonal in acest caz.

Potrivit initiatorilor, de aceasta modificare ar beneficia soferii care risca "sa-si piarda painea" pentru o abatere minora de la o regula de circulatie.

Trebuie mentionat ca la momentul depunerii proiectului, ambii deputati ALDE aveau permisul de conducere suspendat: unul dupa ce a fost prins circuland cu 117 km/h in localitate iar celalalt dupa ce a accidentat o tanara pe o trecere de pietoni.

Distribuie pe Facebook
mai multe