Masinile pe Bulgaria vor avea liber la circulatie doar 90 de zile in Romania!

Masinile pe Bulgaria vor avea liber la circulatie doar 90 de zile in Romania!
Vesti calde vin din directia Guvernului, care are de gand sa schimbe Codul Rutier. Masinile inmatriculate in Bulgaria sau in alte state au liber la circulatie doar 90 de zile in Romania.
Distribuie pe Facebook
Autovehiculele inmatriculate in alte state, precum Bulgaria, Italia si Spania, vor putea circula pe teritoriul Romaniei doar pentru 90 zile intr-un an, termen calculat incepand de la emiterea actului de intrare in posesie al soferului care conduce masina respectiva, conform unui proiect de lege promovat de Guvern, care va modifica actualul Cod Rutier.
Proprietarii de masini care vor depasi acest termen vor fi sanctionati cu amenzi pornind de la 560 de lei si cu retinerea placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare.
Decizia a fost luata pentru a evita cazurile in care, prin inmatricularea masinilor in alte state, este evitata plata in Romania a taxei de inmatriculare.
Proiectul de lege va fi trimis in Parlament, unde va intra in dezbatere in procedura de urgenta. Prevederile vor intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oicial, perioada care include si elaborarea normelor de aplicare de catre Ministerul de Interne.
Seful Directiei Rutiere din Politia Romana, comisarul sef Lucian Dinita, a declarat ca in Romania circula in prezent aproximativ 19.800 masini inmatriculate in Bulgaria, dintr-un total de peste 45.000 autovehicule inregistrate in alte state, incluzand Italia, Spania, Marea Britanie.
"Nu este o restrangere a drepturilor. Orice cetatean roman are dreptul sa isi inmatriculeze masina pe numele sau, acolo unde are resedinta", a explicat Dinita, intrebat daca masura respectiva nu contravine dreptului la libera circulatie garantat de UE.
Masura va fi luata, printre altele, pentru ca soferii romani care isi inmatriculeaza masinile in alte state nu au, deseori, inspectia tehnica periodica efectuata sau nu poseda asigurare obligatorie, astfel ca pagubele in cazul unor accidente sunt foarte greu de recuperat. In semestrul 2 din 2011, au existat aproape 1.000 de astfel de cazuri, a spus Dinita.
Lucian Dinita a mai anuntat ca legea este de fapt o transpunere in legislatia romaneasca a unei directive europene. Astfel, vor aparea si alte modificari ale legislatiei rutiere actuale:
- dispar subcategoriile de tipul B1, de exemplu, toate devenind categorii de sine statatoare.

- posesorii de mopede, de motociclete tip A1 sau A2, precum si de tricicluri cu o anumita putere a motorului vor fi nevoiti sa obtina permis de conducere, din ianuarie 2013.

- posesorii de carnet auto din categoriile C si D trebuie sa isi reinnoiasca permisul o data la 5 ani, spre deosebire de perioada actuala, de 10 ani. La fiecare reinnoire a permisului, la toate categoriile, va fi nevoie de examen medical.
Distribuie pe Facebook
mai multe