Mit sau realitate: Politia Locala are voie sa se bage in fata masinilor si sa incalce Codul Rutier

Mit sau realitate: Politia Locala are voie sa se bage in fata masinilor si sa incalce Codul Rutier
  • Politia Locala trebuie sa circule ca orice alt sofer
  • Politia Rutiera ii poate amenda pe politistii locali
Distribuie pe Facebook

Politia Romana, impreuna cu autospecialele de pompieri si ambulantele sau masinile de interventie SMURD au regim de circulatie prioritara atunci cand se afla intr-o misiune. Adica pornesc girofarul si semnalul sonor, putandu-se deplasa in viteza, incalcand regulile de circulatie pentru a salva vieti. Dar Politia Locala are voie sa faca asta?

Ii mai tineti minte pe acei smecheri cu masini luxoase care si-au pus cateva stroboscoape sau girofar si incalca toate regulile de circulatie ca sa alerge cat mai tare pe drumuri publice? Ei bine, acestia incalca legea. Numai anumite autovehicule cu echipari speciale pot avea regim prioritar de circulatie in trafic. Acestea sunt, conform OUG 195/2002: Autovehiculele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Departamentului Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiţiei, Serviciului Grăniceri, Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, ale echipelor mobile ale Serviciului Vamal, cele destinate stingerii incendiilor, ambulanţele, precum şi cele ale serviciilor bancare, poştei speciale, care sînt echipate cu semnale luminoase şi sonore speciale, conform punctului 38 din prezentul Regulament, şi care sînt vopsite în mod special, în cazul în care execută misiuni urgente de serviciu, pot devia de la exigenţele Regulamentului în cauză.

Desi folosesc denumirea de "Politie", angajatii Politiei Locale nu sunt politisti in adevaratul sens al cuvantului. De fapt, nu sunt politisti, punct. Deoarece este nevoie de o pregatire speciala, de o anumita academie si specializare absolvite, ca sa te poti numit politist. Nu e de mirare ca adevaratii angajati ai MAI sunt vesnic suparati, pe buna dreptate, pe politistii locali. Asa cum va aratam si in trecut, foarte multi politisti locali, adica fosti gardieni publici angajati ai primariilor, se cred politisti, se imbraca precum politistii si poarta pe vehicule insemnele autospecialelor MAI, incalcand legea.

Asadar, pe langa faptul ca poarta o denumire deloc potrivita pentru actiunile pe care le intreprind, politistii locali mai incalca si legea de multe ori, imbracandu-se ca angajatii MAI, comportandu-se ca unii si, de multe ori, facand abuz dand amenzi de circulatie, lucru total ilegal. Insa am vazut si situatii in care politistii locali foloseau autospecialele cu semnalele sonore si luminoase pornite, la viteze mari, incalcand regimul circulatiei rutiere, ca si cum ar avea prioritate in trafic in caz de urgenta.

Legislatia spune clar ca vehiculele Politiei Locale nu fac parte din masinile mentionate mai sus care au regim de circulatie prioritara. Asta inseamna ca politistii locali, atunci cand se duc in vreo misiune, cand a sunat o bunicuta ca doi pusti au furat lalelele din gradina, trebuie sa astepte la semafor ca orice alt sofer, sa respecte Codul Rutier si sa nu aiba impresia ca sunt mai presus ca altii. Nu de alta, dar altfel, s-ar putea ca adevaratii politisti sa-i amendeze.

Sursa: Politistii au Umor

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 6 Noiembrie 2017