Mit sau realitate: pot sa fiu amendat daca ascult muzica prea tare in masina, in timp ce conduc?

Mit sau realitate: pot sa fiu amendat daca ascult muzica prea tare in masina, in timp ce conduc?
  • Poti primi intre 4 si 5 puncte amenda
  • Fapta este pedepsita de art.100, alin.1, pct.10 din Codul Rutier
  • Putem vorbi si de un exces de zel?
Distribuie pe Facebook

Am intalnit o gramada de conducatori auto, in special tineri, care obisnuiesc sa sofeze cu muzica data foarte tare. Pot fi ei amendati daca sunt opriti de politistii rutieri si daca da, care este amenda? Afli toate acestea in randurile de mai jos.

Sa zicem ca ai o masina cu un sistem audio de inalta calitate pe care ai platit cateva mii bune de euro si conduci linistit in timp ce muzica bubuie in boxe. Intamplarea face ca tocmai atunci sa fii oprit de un politist rutier care sa iti strice buna dispozitie cu o amenda pentru faptul ca asculti muzica prea tare. Poate sa faca asta sau este doar un exces de zel?

Ei bine, si una si alta. Dar sa o luam cu inceputul. In primul rand, da, poti primi intre 4 si 5 puncte amenda pentru ca sofezi cu muzica data prea tare pe baza articolului 100, aliniatul 1, punctul 10 din Codul Rutier. Cum punctul de amenda este 145 de lei, vorbim de o suma cuprinsa intre 580 si 725 de lei.

"Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni efectuarea de catre conducatorul unui vehicul a unor activitati de natura a-i distrage atentia de la conducere ori folosirea instalatiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afecteaza deplasarea in siguranta a lui si a celorlalti participanti la trafic." Aceasta este baza legala.

Perfect de acord. Insa cum apreciaza politistul ca volumul la care asculti tu muzica in masina este peste limita legala? Cum masoara el decibelii? Raspunsul este foarte simplu: nicicum. Depinde de politist. Daca este mai zelos din fire, te poti alege cu o amenda si daca nu asculti muzica data la maxim.

Ai primit vreodata amenda pentru acest motiv? Ti se pare normal? Vrem sa aflam si parerea ta asa ca te rugam sa ne-o spui in sectiunea de comentarii.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 28 August 2018