Mit sau realitate: poti sa primesti amenda de la alt politist decat cel care te-a prins cu radarul?

Mit sau realitate: poti sa primesti amenda de la alt politist decat cel care te-a prins cu radarul?
  • Soferii de obicei sunt amendati de un alt echipaj
  • Amenzile de radar, cele mai numeroase la bugetul local
  • Politistii nu sunt obligati sa prezinte vreun certificat metrologic
Distribuie pe Facebook

Soferii spun multe lucruri transite. Printre ele se afla si ideea cum ca daca primesti amenda de la alt agent in afara de cel care te-a prins cu radarul, amenda nu e valabila. Adica daca ai fost prins cu radarul de o masina si peste 1 kilometru ai fost oprit de un alt echipaj care ti-a si dat amenda, aceasta nu e valabila. Cum sta treaba de fapt?

Cei de la pagina de Facebook Politistii au Umor au lamurit un lucru des disputat. La fel ca povestile cu ordinul de serviciu care trebuie prezentat soferului oprit sau cu certificatul metrologic al aparatului de radar, a fost pusa in discutie de nenumarate ori si situatia in care un sofer vitezoman a fost amendat de alt agent constatator decat cel din masina in care se afla aparatul de radar. Multi sustin ca daca depui contestatie, judecatorul e obligat sa iti dea dreptate, pentru ca trebuie musai sa primesti amenda fix de la acelasi agent care manevra aparatul radar... Care este de fapt adevarul?

Motivarea instanței în cazul unui petent care a invocat că polițistul care l-a sancționat nu a fost cel care l-a înregistrat cu aparatul radar.

Instanta nu poate retine nici critica petentului în sensul ca agentul care a încheiat procesul-verbal nu avea calitatea de agent constatator, nefiind si operatorul radarului, întrucât, potrivit art. 15, alin. 1 din O.G. nr. 2 din 2001 privind regimul juridic al contraventiilor, contraventia se constata printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevazute în actul normativ care stabileste si sanctioneaza fapta, denumite în mod generic agenti constatatori.

Din aceasta dispozitie reiese ca agentul constatator nu este, astfel cum sugereaza petentul, persoana care percepe fapta contraventionala prin propriile simturi, ci persoana care constata contraventia prin încheierea procesului-verbal – verbul „a constata“ având întelesul de stabilire si descriere a faptei contraventionale în cuprinsul procesului-verbal.

De altfel, art. 21, alin. 1 din O.G. nr. 2 din 2001 instituie regula ca agentul constatator decide si asupra sanctiunii, însa, nu conditioneaza calitatea de agent constatator de perceperea faptei prin propriile simturi.

O interpretare contrara, ce ar impune identitate între persoana care percepe în mod nemijlocit fapta si persoana care încheie procesul-verbal, ar avea drept consecinta imposibilitatea agentului constatator de a proceda la încheierea procesului-verbal în toate acele situatii în care nu a fost de fata la savârsirea faptei contraventionale. Daca ne referim numai la circulatia pe drumurile publice, aceasta concluzie ar duce, spre exemplu, la imposibilitatea încheierii procesului-verbal si a sanctionarii conducatorului auto vinovat de producerea unui accident rutier, având în vedere ca, în regula generala, agentul de politie nu este de fata la momentul producerii accidentului si deci, nu constata (percepe) prin propriile simturi faptele contraventionale.

Pe de alta parte, chiar daca s-ar împartasi opinia petentului, instanta constata ca, potrivit art. 180, alin. 1 din H.G. nr. 1391/2006, în cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei. Când însa fapta a fost constatata cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, potrivit dispozitiilor art. 181, alin. 1, politistul rutier este cel care încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei.

Din interpretarea gramaticala si coroborata a celor doua texte reiese ca, în situatia în care fapta contraventionala a fost constatata cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, legiuitorul nu a mai prevazut expres ca procesul-verbal va fi încheiat de agentul constatator, ci de politistul rutier, deci o persoana care are competenta de a proceda potrivit art. 177 din H.G. nr. 1391/2006.

În cauza, agentul care a efectuat înregistrarea radar este atestat sa desfasoare activitati cu sistemul de supraveghere a traficului si masurare a vitezei (atestat fila 12), iar procesul-verbal a fost întocmit de un agent de politie folosit la oprire, mentionat si el în registrul cu evidenta constatarilor privind depasirea vitezei legale din data de 12.10.2009 (fila 15, fila 38), dupa ce i s-a comunicat prin statie viteza înregistrata, fiind respectate, deci, dispozitiile legale amintite mai sus.

Cu alte cuvinte, nu mai spuneti ca trebuie sa primesti amenda DOAR de la agentul care te-a prins cu radarul, ca va faceti de ras...

Distribuie pe Facebook
mai multe