Noi reguli pentru utilizatorii de trotinete electrice: proprietarii trebuie sa incheie o politie RCA, cei care le inchiriaza sa dea un test din legislatia rutiera

Noi reguli pentru utilizatorii de trotinete electrice: proprietarii trebuie sa incheie o politie RCA, cei care le inchiriaza sa dea un test din legislatia rutiera
Utilizatorii de trotinete electrice ar putea avea noi reguli de respectat, printre care si obligativitatea incheierii unei polite RCA ori completarea unui chestionar cu intrebari din legislatia rutiera, daca un proiect de lege in acest sens va trece de Camera Deputatilor.
Distribuie pe Facebook

Persoanele care folosesc trotinetele electrice ar putea avea, in curand, noi reguli de respectat. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat, recent, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede si ca proprietarii sa incheie o polita de asigurare.

"Am spus de la inceput ca din punctul nostru de vedere trotineta electrica reprezinta un mijloc de mobilitate urbana, nu ne propunem sa interzicem acest mijloc de transport prin normele pe care le adoptam, ci sa facem acest mijloc de transport mai prietenos cu comunitatea. Si atunci, normele pe care le veti regasi in proiectul adoptat astazi de comisia juridica a Camerei Deputatilor se refera printre altele la instituirea unei obligatii de asigurare pentru cei care utilizeaza trotineta electrica, cu precizarea ca pentru trotinetele aflate in regim de self service adica cele care se închiriaza, exista deja o astfel de asigurare, ceea ce reprezinta o conduita de buna practica", a spus Gabriel Andronache, deputat PNL, dupa sedinţa comisiei juridice.

Alte noutati cuprind inclusiv ca cei care inchiriaza trotinete electrice sa completeze un chestionar cu cinci intrebari din legislatia rutiera:

"Este absurd ca cineva sa circule pe drumurile publice cu un mijloc de transport si sa nu stie ce este aceea trecere de pietoni, ce inseamna culoarea rosie a semaforului. Fiecare dintre noi cred ca am observat lucrul acesta, ca in trafic utilizatori de trotinete electrice trec pe culoarea rosie ca si cum semaforul nu ar exista. Si atunci, ca mijloc preventiv, se va institui aceasta obligatie si cei care inchiriaza trotinete electrice au spus ca este posibila o astfel de solutie tehnica ca, in cadrul aplicatiei, inainte de a inchiria, sa completeze si sa raspunda la 5 intrebari din legislatia rutiera aflata in vigoare", a spus Gabriel Andronache, deputat PNL, dupa sedinţa comisiei juridice.

Deputatii au modificat, de asemenea, si varsta minima, de la 14 la 16 ani, de la care va putea fi utilizata, pe drumurile publice, o trotineta electrica, parintii urmand sa raspunda legal pentru minorii care nu respecta aceasta conditie. Acelasi proiect de lege mai prevede si obligativitatea folosirii luminilor tot timpul, dar si folosirea, in anumite conditii, a castii de protectie.

Distribuie pe Facebook
mai multe