Noul cod rutier: soferii vor primi un 'carnet de note'

Noul cod rutier: soferii vor primi un 'carnet de note'
In trafic, ca la scoala! Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a avizat recent un proiect al Guvernului legat de strategia de siguranta rutiera 2011-2020. Conform acestui document, pe viitor soferii vor avea un carnet de note in care vor fi trecute toate amenzile luate.
Distribuie pe Facebook

Proiectul, intitulat "Strategia nationala pentru siguranta rutiera 2011-2020", prevede implementarea mai multor reguli pentru soferi. Unul dintre acestea ar fi dotarea fiecarui conducator auto cu un tichet de contraventii, un fel de carnet de note, in care vor fi trecute amenzile incasate si platite. Lipsa lui sau neplata unui anumit numar, inca nestabilit, de amenzi va duce la suspendarea dreptului de a sofa. Pentru a putea aduna mai multi bani la buget, oficialii elimina prescriptia proceselorverbale de contraventie. Adica, odata amenda luata si adusa la cunostinta, ea va trebui platita, indiferent de cat timp va trece.

Instante speciale pentru accidente

Pe langa carnetul de note, proiectul avizat de CSM prevede si infiintarea unor instante specializate pentru evenimentele rutiere grave. Cazuri precum cel al lui Serban Huidu sau al judecatorului care a fugit de la locul accidentului ar urma sa ajunga pe masa unor judecatori specializati in astfel de evenimente.

Iata ce mai prevede strategia pentru siguranta rutiera

Implementarea masurilor cuprinse in "Strategia pentru siguranta rutiera 2011-2020" se va face pana in anul 2020, odata cu modificarea legislatiei rutiere. Iata cateva din intentiile oficialilor:

* interzicerea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar;
* obtinerea carnetului de conducere se poate face doar daca doritorul este absolvent al invatamantului general obligatoriu. In prezent, acesta este de 10 ani;
* interzicerea circulatiei pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV;

* introducerea carnetului obligatoriu pentru mopede.

Distribuie pe Facebook
mai multe