Parlamentarii vor sa modifice radical Codul Rutier. Soferii acestor masini ar putea avea permisul suspendat pe viata

Parlamentarii vor sa modifice radical Codul Rutier. Soferii acestor masini ar putea avea permisul suspendat pe viata
  • Parlamentarii vor sa modifice radical Codul Rutier
  • Soferii acestor masini ar putea avea permisul suspendat pe viata
Distribuie pe Facebook

Un proiect de lege pentru modificarea Ordonantei de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost adoptat, recent, de Senat. For decizional este Camera Deputatilor.

Soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice sau drogurilor si provoaca un accident soldat cu pierderi de vieti omenesti ar putea avea permisul de conducere anulat pe viata, daca un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier adoptat, de curand, de Senat va trece de Camera Deputatilor, care reprezinta for decizional in acest caz.

Conform proiectului pentru modificarea Ordonantei de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulatia pe drumurile publice, in cazul in care titularul permisului de conducere a comis fapta regasita in art. 192 alin. (1) din Codul Penal, savarsita in conditiile prevazute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viata.

Statisticile privind numarul de conducatori auto depistati sub influenta substantelor psihoactive sau bauturilor alcoolice sunt din ce in ce mai ingrijoratoare. Mai exact, potrivit unor date prezentate presei, in anul 2020, la nivel national: 740 de conducatori auto au fost depistati sub influenta substantelor psihoactive si 26.808 conducatori auto au fast depistati sub influenta bauturilor alcoolice. In anul 2021, la nivel national, 1.535 de conducatori auto au fost depistati sub influenta substantelor psihoactive si 27.368 de conducatori auto au fost depistati sub influenta bauturilor alcoolice. In perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2022, 1.294 de conducatori auto au fost depistati sub influenta sub­stantelor psihoactive si 13.509 conducatori auto au fost depistati sub influenta bau­turilor alcoolice.

Din pacate, toate aceste statistici alarmante sunt mediatizate si beneficiaza de atentia decidentilor politici doar in momentul in care se petrece o tragedie, precum accidentul provocat de un ofer drogat in localitatea 2 Mai sau cel din judetul Alba.

Consider ca dincolo de o campanie temeinica de informare privind efectele extrem de nocive ale consumului de droguri si alcool, mai ales in randul tinerilor, precum si masurile bine venite anuntate de ministrul de Inteme, Catalin Predoiu, urmare a acestor tragice evenimente, este absolut obligatoriu sa inasprim legislatia si pedepsele pentru astfel de fapte.

De aceea, pe langa propunerea legislativa prin care am propus inasprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influenta bauturilor alcoolice sau droguri si provoaca accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieti omenesti, propun si inasprirea Codului Rutier.

Astfel, in cazul unui accident soldat cu pierderi de vieti omenesti, provocat de un sofer aflat sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativa propune anularea permisului conducatorului auto pe viata, se arata in expunerea de motive.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 12 Februarie 2024