Proiect de lege anti-samsari: PSD-ul le interzice romanilor sa mai cumpere masini second-hand de afara

Proiect de lege anti-samsari: PSD-ul le interzice romanilor sa mai cumpere masini second-hand de afara
  • O masina SH la 2 ani pentru persoane fizice
  • Numai firmele pot vinde masini SH fara limita
  • Samsarii pot sa ocoleasca usor legea
Distribuie pe Facebook

Suna a gluma? Ei bine, nu este. Deoarece politicienii PSD, conform Profit.ro, au depus deja un proiect de lege prin care persoanele fizice nu ar mai putea cumpara automobile second-hand din strainatate. Scopul acestor modificari este eliminarea samsarilor care fac bani nefiscalizati din comercializarea de automobile second-hand.

Un proiect de lege pentru modificarea legii 227/2017 a Codului Fiscal vrea sa interzica cumpararea de masini second-hand din afara Romaniei. Mai precis, sunt propuse cateva modificari la articolul 312, dar numai doua alineate noi sunt interesante pentru soferii din Romania. De exemplu, se introduce un nou alineat cu numarul 5 care spune asa: "Comercializarea autovehiculelor second-hand achizitionate din afara tarii si revandute in Romania se face doar de catre persoanele juridice, cu respectarea prevederilor prezentei legi". Dupa care urmeaza alineatul 6 si mai interesant: "Persoanele fizice pot achizitiona o data la 2 ani un singur autovehicul second-hand pentru folosinta proprie". Sa traducem.

Politicienii de la putere sunt foarte disperati ca sa incaseze bani prin orice metode. Cresc salariile teoretic, doar ca sa incaseze mai multe taxe. Au eliminat in februarie 2017 102 taxe doar ca sa castige voturile publicului in campania electorala. Iar acum introduc si mai multe taxe, impozite si cresteri de accize ca sa recupereze paguba si sa incaseze bani pentru promisiunile electorale. Iar ultima modificare a legii ii are ca tinta pe samsari si, indirect, pe soferii de buna credinta.

Samsarii se duc in strainatate si cumpara de acolo masini ieftine pe care, ulterior, le vand in Romania obtinand bani neimpozabili, nedeclarati, din care Statul nu are nimic de castigat. Acum vor si politicienii PSD o felie din castigul samsarilor si propun ca nicio persoana fizica sa nu mai poata cumpara si vinde masini dupa bunul plac.

Politicienii propun ca persoanele fizice sa poata cumpara o masina second-hand de afara numai o singura data la 2 ani. Cine vrea sa cumpere mai multe, trebuie sa fie firma. Si asta pentru ca in 2016 mai bine de 1000 de persoane au avut pe numele lor peste 3 autoturisme, recordul fiind de peste 50 de masini inscrise pe acelasi nume intr-un singur an. Aceste persoane inmatriculeaza masina adusa de afara pe propriul nume si o vand repede, scotandu-o imediat de la Circa Financiara.

La prima vedere modificarea din Codul Fiscal pare buna. Insa chiar nimeni nu se gandeste ca daca samsarii aduc masini cu numere straine si le vand asa in Romania, cu toate actele, lasandu-l pe noul cumparator sa o treaca pe numele lui, numarul de tranzactii de vanzare-cumparare nu mai poate fi contorizat? Adica atata timp cat un samsar nu trece pe la Circa Financiara ca sa ia in evidenta pe numele sau un vehicul, poate sa cumpere si sa vanda milioane de masini fara sa isi dea Statul seama?

Din pacate, cei mai afectati real de aceasta schimbare a legii vor fi soferii de rand. Acei soferi care poate ca vor sa cumpere o masina personala, una pentru sotie, una pentru copil si una pentru soacra. Dar chiar si atunci, atata timp cat fiecare masina adusa de afara este trecuta cu numere de Romania pe nume diferite, nu vor exista probleme.

Din nefericire pentru noi, cei de la PSD nu fac altceva decat sa modifice o lege total ineficient. Pentru ca samsarii se vor adapta imediat si nici nu se pune problema vreodata ca acestia sa fie prinsi si taxati in functie de numarul de tranzactii. Samsarii nu sunt obligati sa treaca masinile straine pe numele lor ci le pot vinde foarte usor direct asa, cu numere straine. De ce sa schimbi o lege aducand modificari inutile, care nu vor aduce niciun ban in plus la buget? Aaaa, pentru ca PSD.

TIE CUM TI SE PARE PROPUNEREA?

Distribuie pe Facebook
mai multe