Propunere: INCHISOARE pentru cei care nu platesc amenzile de circulatie si nu fac munca in folosul comunitatii

Propunere: INCHISOARE pentru cei care nu platesc amenzile de circulatie si nu fac munca in folosul comunitatii
  • Parlamentarii vor legi mai dure pentru cei care nu platesc amenzile rutiere
  • In acest sens propun un proiect de modificare a Codului Penal
  • Cei aflati in aceasta situatie pot face inchisoare
Distribuie pe Facebook

Parlamentarii vor pedepse mai dure pentru soferii care nu isi platesc amenzile de circulatie si nici nu fac munca in folosul comunitatii. Asadar, daca proiectul de modificare a Codului Penal trece de toate procedurile cu brio, cei aflati in aceasta situatie risca sa ajunga la inchisoare.

Momentan, soferii care nu platesc amenzile de circulatie, si care nici nu pot fi executati silit, sunt obligati sa faca munca in folosul comunitatii. Neprezentarea la aceste ore se sanctioneaza la randul sau cu amenda, dar care se prescrie in cinci ani.

O consecinta a acestei legi mult prea permisive este ca gradul de incasare a amenzilor rutiere se ridica la numai 25% in cazul persoanelor fizice, in timp ce media in Uniunea Europeana este de 90%. In 2017, conducatorii auto din Romania au primit amenzi in valoare de un miliard de lei.

Parlamentarii vor acum sa schimbe acest lucru si sa recupereze pe cat posibil banii, astfel ca propun un proiect de modificare a Codului Penal. Acesta prevede ca refuzul de a face munca in folosul comunitatii (daca anterior nu ti-ai platit amenda) se pedepseste cu inchisoare intre 3 luni si 2 ani.

"Neprezentarea la primar pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii, sustragerea de la executarea sanctiunii dupa inceperea activitatii sau neindeplinirea indatoririlor ce revin la locul de munca se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani," se arata la aliniatul 1 al articolului 287 din proiectul respectiv.

Totodata, in fundamentarea actului se precizeaza ca "In actualul context legislativ, executarea efectiva a unei activitati in folosul comunitatii nu se realizeaza decat atunci cand contravenientul este de buna credinta. Reaua-credinta nu este sanctionata in mod real in nici un fel."

Distribuie pe Facebook
mai multe