Propunere: pensionarii vor plati amenzi mai mici decat soferii care sunt angajati

Propunere: pensionarii vor plati amenzi mai mici decat soferii care sunt angajati
  • Un punct de pensie este 1000 de lei
  • Un punct-amenda ar putea fi 100 de lei pentru pensionari
  • Punctul amenda pentru soferi este acum 145 de lei
Distribuie pe Facebook

Dupa ce au muncit o viata intreaga, pensionarii s-ar putea sa aiba un privilegiu in trafic. Desi vorbim de persoane in varsta, care nu mai au reflexele si vederea de altadata, adica un risc crescut de accidentare, politicienii vor sa le faca viata mai buna si sa le micsoreze amenzile rutiere.

In prezent, amenzile sunt egale pentru toata lumea, indiferent de varsta. O propunere legislativa depusa la Senat vrea ca in viitor sa avem doua feluri de amenzi, cu valori diferite: una pentru pensionari si una pentru angajati.

Aceasta propunere vrea modificarea metodei de calcul a unui punct-amenda, in functie de contravenient. In prezent, un punct amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie, dar in cazul pensionarilor un punct amenda s-ar putea calcula luand in considerare punctul de pensie. Si mai concret, punctul de pensie din prezent este 1000 de lei, iar 10% ar insemna ca un punct-amenda sa fie 100 de lei. In schimb, salariul minim brut pe economie este acum de 1900 de lei, desi punctul amenda a ramas la valoarea veche de 145 de lei.

Prin urmare, incepand cu anul 2019 s-ar putea sa avem doua amenzi: 100 de lei pentru pensionari si 190 pentru soferii activi, daca propunerea trece de Senat si este votata in Parlament.

Dar ideea in sine, de a aplica amenzi mai mici in functie de varsta, nu pare tocmai constitutionala. De ce sa plateasca mai putin un sofer de 70 de ani care trece pe rosu, fata de unul de 30 de ani care face aceeasi contraventie? Nu cumva riscul de a se produce un accident grav este mai mare in cazul persoanelor mai in varsta?

La fel ca si propunerea altui politician de a interzice masinile cu norma mai mica de Euro 4 in Bucuresti, sunt sanse mari ca si aceasta sa fie considerata o aberatie de colegi. Desi, daca ne gandim ca maine-poimaine, actualii politicieni si prietenii lor ajung la varsta de pensionare, nu ne-ar mira sa voteze si sa treaca o asemenea propunere ca sa-si faca viata mai usoara in viitor. Tie cum ti se pare?

Sursa: Avocatnet

Distribuie pe Facebook
mai multe