Scapam de masinile cu VOLAN pe DREAPTA! Proiectul de lege se afla deja in dezbatere publica

Scapam de masinile cu VOLAN pe DREAPTA! Proiectul de lege se afla deja in dezbatere publica
  • Masinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise
  • Un proiect de lege se afla deja in dezbatere publica
  • Masura ar urma sa afecteze masinile importate dinafara UE
Distribuie pe Facebook

Masinile cu volan pe dreapta ar putea sa dispara de pe drumurile publice din Romania, daca proiectul de lege lansat de Ministerul Transporturilor in dezbatere publica va intra intr-un final in vigoare.

In prezent, pe drumurile publice din Romania circula aproximativ 20.000 de masini inmatriculate cu volan pe partea dreapta iar numarul de accidente rutiere in care sunt implicate acestea, si pentru care sunt vinovate, au crescut.

"Cea mai mare problema apare la efectuarea manevrei de depasire. Nu are vizibilitatea suficienta. Foarte multe masini cu volanul pe partea dreapta sunt implicate in accidente si sunt de regula vinovate," explica la un moment dat George Dinca, directorul general al Registrului Auto Roman.

Ministerul Transporturilor vrea sa ia acum masuri impotriva masinilor cu volan pe partea dreapta, iar in acest sens a lansat in dezbatere publica un amplu proiect de modificare a legislatiei rutiere. Daca intra in vigoare, masura ar putea afecta masinile cu volan pe dreapta importate din tari care nu fac parte din Uniunea Europeana.

"Postul de conducere trebuie sa fie situat pe partea stanga in raport cu planul median longitudinal al autovehicului. Sunt exceptate [...] autovehiculele care au fost inmatriculate ultima data intr-un alt stat membru al UE si care nu au suferit modificari in raport cu configuratia de inmatriculare initiala," se precizeaza in proiectul de lege.

Iti amintim ca Marea Britanie, tara de unde sunt importate majoritatea vehiculelor cu volan pe partea dreapta care circula in Romania, si-a stabilit ca obiectiv sa paraseasca Uniunea Europeana in 29 martie 2019. Dupa aceasta data, si masinile importate de aici vor fi interzise.

In ceea ce priveste masinile deja inmatriculate, acestea vor putea circula in continuare insa daca vor avea nevoie de reomologare, din diverse motive, nu o vor primi pana cand volanul nu este mutat pe partea stanga la un service omologat.

Distribuie pe Facebook
mai multe