Se pregateste o noua lege impotriva TUNING-ului auto. Proiectul a trecut deja de Senat

Se pregateste o noua lege impotriva TUNING-ului auto. Proiectul a trecut deja de Senat
  • Interzice montarea de sisteme de lumini personalizate
  • Proiectul le apartine unor deputati de la ALDE si PSD
  • A trecut de Senat cu 67 de voturi "pentru"
Distribuie pe Facebook

Doi deputati ALDE si unul de la PSD au initiat un proiect de lege care ii va afecta, printre altii, pe cei care isi tuneaza masinile. Proiectul a trecut de Senat si urmeaza sa fie supus votarii in Camera Deputatilor.

Situatia drumurilor din Romania este extraordinara. Avem autostrazi de nu stim ce sa facem cu ele, infrastructura este peste cea din tarile civilizate iar numarul accidentelor mortale inregistrate pe drumurile nationale este intr-o continua scadere. Totul este perfect.

Tocmai de aceea, alesii neamului nu mai au ce sa faca din acest punct de vedere, asa ca s-au gasit trei deputati (doi de la ALDE si unul de la PSD) care sa se puna impotriva posesorilor de automobile care au instalate sisteme de lumini personalizate.

In acest sens, cei trei au initiat un proiect legislativ pentru modificarea Codului Rutier, care interzice detinerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturba buna functionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului, respectiv a sistemelor personalizate, nestandardizate, care lumineaza puternic.

"In ultima perioada se remarca faptul ca masinile de mare tonaj care tranziteaza tara noastra sau efectueaza transport intern si international prezinta o serie de modificari la nivelul sistemului de lumini. De multe ori sunt instalate sisteme suplimentare personalizate, nestrandardizate, care lumineaza puternic si intermitent pe timpul noptii. Aceste lumini nu au nicio functionalitate in afara de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj si pot reprezenta un pericol in traficul rutier pe timp de noapte cand conducatorii auto aflati la volanul autoturismelor pot resimti senzatii de orbire de moment si pot avea reactii instantanee ce pot conduce la derapajul masinii de pe carosabil si pierderea controlului asupra acesteia," se arata in expunerea de motive.

Cum proiectul interzice montarea sistemelor de lumini personalizate "pe si in alte autovehicule decat cele prevazute la art. 32 (2)," adica cele care apartin structurilor statului, aceasta lege ii va afecta si pe cei care isi tuneaza automobilele proprii.

In aceeasi motivare se mai arata ca "In cazuri speciale sistemele luminoase neautorizate pot declansa crize de epilepsie fotosensibila, o afectiune tot mai frecventa, asociata cu boli metabolice sau traumatisme cranio-cerebrale mai vechi."

Proiectul de lege a trecut de Senat cu 67 de voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si o abtinere, iar Comisia pentru aparare a Senatului a intocmit un raport de admitere a propunerii.

Cum Senatul a avut rol de prima Camera sesizata, proiectul urmeaza sa fie supus votarii si in Camera Deputatilor care are rol decizional.

Distribuie pe Facebook
mai multe