Sigur nu stiai: soferii din Pipera, Popesti-Leordeni si toate zonele rurale risca amenzi de 2900 de lei de la Politia Rutiera

Sigur nu stiai: soferii din Pipera, Popesti-Leordeni si toate zonele rurale risca amenzi de 2900 de lei de la Politia Rutiera
  • 9-20 puncte amenda pentru murdarirea asfaltului cu noroi
  • Bucurestiul are sute de strazi neasfaltate
Distribuie pe Facebook

Nu mai este pentru nimeni vreun secret ca Romania se apropie la capitolul infrastructura rutiera mai degraba de tarile din lumea a 3-a, decat de vestul Europei. Nu degeaba este tara cu cele mai multe sosele si drumuri neasfaltate din Europa. Totul, pentru ca politicienii si primarii fura cu ambele maini, in loc sa faca ceva pentru cetateni. Iar acestia risca amenzi uriase.

Daca stai intr-o zona de lux din Bucuresti, acolo unde s-au construit multe vile in ultima vreme, dar in care autoritatile nu au investit bani in drumuri asfaltate, nu avem vesti bune pentru tine. Sau daca ai dat bani pe un apartament nou in zone marginase ale Bucurestiului, Brasovului sau in alte zone, asa cum spuneau si cei de la StirilePROTV zilele trecute, din nou, avem vesti proaste. Pe scurt, daca locuiesti intr-o zona cu drumuri neasfaltate, Politia Rutiera iti poate da o amenda de 2900 de lei.

Conform Codului Rutier 2018, articolul 102, alineatul 26, patrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roti sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabila ori din care cad sau se scurg produse, substante sau materiale ce pun in pericol siguranta circulatiei constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 9 la 20 de puncte. Adica o amenda cuprinsa intre 1305 si 2900 de lei.

Sa va explicam. Cine a redactat Codul Rutier probabil traia intr-o tara cu sosele si drumuri asfaltate, cu siguranta, nu in Romania. Iar acest alineat din Codul Rutier, initial, a fost gandit targetat catre companiile de constructii si utilajele agricole care ies de pe drumuri secundare pline de noroi si intra pe carosabil, lasand foarte mult noroi pe asfalt.

Insa, la cum este formata legea, aici intra absolut toti soferii care circula, vrand-nevrand, pe un drum asfaltat. E vorba despre acele multe sute de drumuri din Bucuresti sau din judetul Ilfov care strabat cartiere noi rezidentiale, dar care au drumuri de pamant in loc de asfalt. Sau de acele multe strazi din Bucuresti, chiar si din zone centrale, care nu au mai fost asfaltate de zeci de ani, acestea transformandu-se in ulite de noroi si gropi. Tot aici intra si zecile de mii de strazi si drumuri rurale care nu au sfalt si care, la prima ploaie se transforma in sosele de noroi.

Pipera

Conform legii, daca tu locuiesti in Pipera si te-a mintit dezvoltatorul ca iti face si drum asfaltat, dar s-a razgandit, iar acum trebuie sa strabati noroaie si balti pline cu mocirla ca sa ajungi pe Bd. Vacaresti sau pe Sos. Petricani, risti sa iei o amenda de 2900 de lei. Pentru ca tu aduci cu rotile masinii tale noroi si pietris pe care, ulterior, le arunci direct pe asfalt. Si de pe asfalt rotile altor masini arunca pietrisul in parbrize, iar pe noroi anvelopele pot aluneca si se pot produce accidente.

Cert este ca cine vine cu noroi pe roti si intra pe asfalt, risca aceasta amenda usturatoare. Pentru ca asa este si normal intr-o tara civilizata, sa ai drumuri curate peste tot. Nu si in Romania unde noroiul este la el acasa pretutindeni daca ploua sau ninge. Si daca nu ploua, este praf.

Daca nu vrei amenda, inainte sa intri pe asfalt trebuie sa speli masina. Ceea ce nu se va intampla. Dar poti sta linistit, ca nici Politia Rutiera nu va aplica legea in cazurile masinilor personale, deoarece si agentii de circulatie stiu ca politicienii fura banii de asfaltari, in loc sa-si faca treaba.

Distribuie pe Facebook
mai multe